„Европа е жена“, написа Урсула фон дер Лайен в Туитър, когато беше номинирана за поста председател на Европейската комисия.

И наистина, Европейският съюз навлезе в нова ера снощи, когато за пръв път на този пост беше избрана жена. Какво означава това за бъдещето на жените в Европа? Дали сега, когато жена зае най-високия пост в ЕС ще има някаква реална промяна по отношение на неравенството между мъжете и жените?

Всичко това са въпроси, чиито отговори предстои да видим в следващите години, но за да добием представа коя всъщност е Урсула фон дер Лайен, нека се запознаем с нейната кариера и с целите, които си постави и изпълни като министър в правителството на Германия.

Снимка: Reuters

 

Лекар по образование, политик по наследство

 

Преди да се впусне в политиката, Урсула фон дер Лайен е завършила Медицинския университет в Хановерт през 1987 г. От 1988 г. до 1992 г. практикува в женската клиника към университета, но прекъсва, за да отгледа първите си две деца – близнаци.

Активно с политика започва да се занимава през 1999 г. и това, че се е насочила в тази посока, не е изненада за никого, тъй като е дъщеря на Ернст Албрехт – бивш премиер на долна Саксония, а преди това висш служител в Европейската комисия (наричана по това време Комисия на европейските общности). Самата Урсула е родена в Брюксел по времето, когато баща ѝ е работел там.

Снимка: EPA

През 2003 г. Урсула фон дер Лайен става член на Федералния парламент. В правителствата на канцлера Ангела Меркел заема постове в Министерството на семейството, Министерството на труда и социалните въпроси и в Министерството на отбраната.

Погледът на Урсула фон дер Лайен обаче винаги е бил насочен към бъдещето на Европейския съюз. Самата тя се определя като гражданин на Европа и европейски политик. Мечтата ѝ е един ден Европа да стане федерация:

Целта ми е да има Съединени Европейски Щати – по модела на федерални държави като Швейцария, Германия и САЩ.

Урсула фон дер Лайен през 2011

Не си представям си Европа, в която ще живеят децата и внуците ми, като хлабав съюз от държави, възпрепятствани от националните си интереси.

Урсула фон дер Лайен през 2016

Урсула фон дер Лайен и борбата ѝ за равенство между половете

 

Една от най-важните битки на Урсула фон дер Лайен в правителството на Германия беше именно срещу неравенството. Макар и не напълно подкрепяна от своите политически съмишленици в консервативния Християндемократически съюз, тя се обяви срещу един от най-вредните и закостенели предразсъдъци – това, че мъжът е глава на семейството и неговата задача е да се грижи за прехраната, докато жената гледа децата и „поддържа домашното огнище“. 

Според мен ще постигнем равенство едва когато мъжете вече не са изплашени или обидени от идеята да се грижат за бебетата си или за възрастните си родители.

Урсула фон дер Лайен през 2008

Една от най-големите ѝ реформи като министър на семейството беше да превърне „отпуска по майчинство“ в „отпуск по родителство“, осигурявайки равни възможности за мъжете да се грижат за децата, за да могат жените да се отдадат на кариерата си.
Това не е нещо чуждо за самата Урсула фон дер Лайен, на която това, че е майка на 7 деца, не пречи да развива зашеметяващата си политическа кариера.

Критиците ѝ обаче посочват, че е лесно да си жена с кариера, когато можеш да си позволиш бавачка на пълно работно време. И Урсула фон дер Лайен не отрича това. По нейно мнение най-голямата опасност за жените в Германия е точно бедността. Именно по тази причина, като министър на труда и социалните въпроси, главната ѝ задача беше да осигури адекватно заплащане на жените.

Докато мъжете и жените не печелят по равно за една и съща работа, е твърде рано да кажа, че съм доволна от себе си.“

Урсула фон дер Лайен през 2019

 

Големите очаквания към Урсула фон дер Лайен


Позицията, в която се намира сега първата жена, председател на Европейката комисия, никак не е за завиждане. Тя успя да събере крехко мнозинство, за да бъде избрана на поста, беше посрещната с много критики и те без съмнение ще продължат през следващите години. А заради пола си, председателството ѝ ще бъде съпроводено с недоверие от тези, които не смятат, че жена може да се справи с отговорната работа и с огромно очакване от жените в Европа, които за пръв път се чувстват представени на толкова високо ниво.

Снимка: Reuters


Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност на 1 ноември тази година. След избора си, тя благодари в Туитър на няколко езика, включително на български: