Ако следите новите сериали, сигурно знаете, че най-голямото събитие на малкия екран за тази година, след финала на "Игра на тронове", предстои да се случи след две седмици - HBO започват да излъчват сериала "Тъмните му материи" по романа на британския автор фантаст Филип Пулман. И тъй като Пулман днес навършва 73 години, решихме да ви разкажем малко за идеите му, които му донесоха световна популярност, но и гнева на Католическата църква.

Филип Пулман е роден на 19 октомври през 1946 г. Син е на военен пилот и е пътувал много заради работата на баща си. Когато е само на 11 години, Филип прочита "Изгубеният рай" на Джон Милтън и това привлича вниманието му към религията и църквата. С времето младежът започва да изпитва истинска омраза към църковната институция и организираната религия.

Ако съществува Бог и той е такъв, какъвто го описват християните, тогава този Бог заслужава да вдигнем въстание срещу него и да го свалим.

Филип Пулман

Така през 1995 г. се появява романът му "Северно сияние", който е първата част от трилогията "Тъмните му материи". В книгата се разказва за лорд Азриел, който събира могъща армия, за да започне война срещу самия Бог. Срещу него се изправят силите на Църквата, които искат да му попречат, за да задържат контрола, който имат върху множество светове.

Макар да печели много награди както за детска литература, така и за литература като цяло, книгите от поредицата "Тъмните му материи" са представяни предимно като детски книги. По тази причина Филип Пулман започна кампания, която цели да се спре отбелязването на "подходяща възраст" на книгите.

Снимка: Getty Images

След "Северно сияние" следват романите "Острият кинжал" и "Кехлибареният далекоглед", които продължават историята на Лира, дъщерята на лорд Азриел. А заедно с това продължават и критиките към църквата. Това кара журналистката католичка Лейони Калдекот да напише, че романите на Филип Пулман са "много по-заслужили да бъдат изгорени, отколкото книгите за Хари Потър". Според нея Фили Пулман внушава на децата не само омраза към религията и особено към Католическата църква, но и "откровен сатанизъм". Единственият отговор, който Пулман дава на тези коментари е, че ги цитира в следващата си книга като препоръки.

Хванат съм между думите "атеист" и "агностик". Няма нито едно доказателство, което да подкрепя вярата в Бог. Обаче също така нещата, които знам, са съвсем незначително в сравнение с нещата, които не знам. Така че, може би има Бог някъде там. Сигурен съм само, че не се е показвал на земята.

Филип Пулман

През 2010 година, запитан от журналисти дали смята, че педофилските скандали, които разтърсиха Католическата църква, ще я променят по някакъв начин, той отговори: "Надявам се. Надявам се, че тази ужасна институция ще изчезне завинаги. Очаквам това с нетърпение и с безстрастен интерес."

Снимка: Getty Images

През 2017 г. Филип Пулман се завърна към света (всъщност световете), който го направи световно известен и публикува първия роман от поредицата "Книга на праха". Преди малко повече от две седмици беше публикувана и втората книга от трилогията.

Сериалът "Тъмните му материи", с участието на Джеймс Макавой като лорд Азриел, не е първият опит да се екранизират романите на Филип Пулман. През 2007 "Северно сияние" беше екранизиран като високобюджетен пълнометражен филм със заглавие "Златният компас", но много важни части от историята бяха изрязани, за да е по-подходящ за деца и по тази причина получи много негативни отзиви. "Златният компас" беше бокс офис провал и това унищожи шансовете за екранизиране на цялата трилогия. Да се надяваме, че сериалът на HBO ще има по-голям успех и ще можем да видим войната срещу Бог доведена до край.