На девети януари 1971 г. Коко Шанел се почувствала зле и отишла да си легне рано. Последното, което казала на прислужницата си, преди да се отправи към леглото, било: „Ето, така се умира.“ На следващия ден легендарната дизайнерка починала в апартамента си в хотел „Риц“, в който живеела през последните над 30 години.

През 1937 г., макар че имала апартамент (който още е запазен) над магазина си в Париж, Коко Шанел се преместила да живее в луксозен апартамент в петзвездния хотел и останала там до смъртта си. Шанел веднъж дори заявила, че именно „Риц“ е истинският ѝ дом.

Снимка: Getty Images

За да не бъде забелязана от останалите гости на хотела, Коко Шанел имала навика да влиза и да излиза от служебния му вход.

Днес стаята, в която прекарвала голяма част от времето си дизайнерката, променила света на модата, все още изглежда такава, каквато е била през 70-те години, а по стените в рамки са поставени скици и рисунки на Шанел, които не са излагани никъде другаде.

Снимка: ritzparis.com

Това не е единствената стая в хотела, в която в някакъв период е живял известен човек. За по-малко от 4000 евро на вечер може да отседнете в апартамента на Марсел Пруст, Чарли Чаплин и Ърнест Хемингуей. По-скъпо ще ви излезе да почивате в стаята на Шопен, Франсис Скот Фицджералд и Мария Калас – между 5000 и 7000 евро.

Апартаментът на Коко Шанел със сигурност е привлекателен за всички, които се интересуват от мода и искат да се докоснат до историята на една от най-великите дизайнерки, но има една сериозна пречка – цените на всички останали стаи са направо незначителни в сравнение с тези, която е свързана с модната икона. Ако искате да преспите в стаята, в която живя и умря Коко Шанел, ще трябва да дадете най-малко 18 000 евро, а за някои дати цените достигат дори до 28 000 евро.

Мрачната тайна зад малката черна рокля

Шанел даде на света малката черна рокля, направи модерни чантите, които се носят през рамо и създаде парфюма „Шанел №5“, затова след смъртта ѝ френското правителство планирало грандиозно погребение, с което да я изпрати, но то никога не се случило.

Снимка: Getty Images

Малко след като дизайнерката умира, става ясно, че през Втората световна война е работила като шпионин на нацистите и е използвала положението си и връзките си в Третия райх, за да преследва личните си цели.

Снимка: Getty Images

Наследниците на Шанел и до днес оспорват тази информация и посочват, че Коко е имала много приятели евреи преди и след войната и че ролята ѝ като нацистки шпионин е по-комплексна и не бива да се разглежда само в черно и бяло. Въпреки това петното върху името ѝ остава и до днес.