Въпреки че можем да ви затрупаме с предложения за почивки на екзотични острови, плажове с фин бял пясък и кротък океан, решихме да се спрем на няколко чудни местенца за почивка в България. Не от излишен патриотизъм, нито защото искаме да опознавате България, за да бъде това причината да я обикнете. Родината ни си има много достойнства и дали малко позната, или никак непозната – има за какво да я обичаме.

Грабвайте лятната рокля, банския, чехлите, кецовете и връхна дреха за студените вечери и да тръгваме. Ще се спрем в някои известни и други по-малко известни места. Всяко със свое собствено очарование.

На море

Синеморец и плажът Силистар – ако търсите спокойствие


На юг, на юг, заплетено в подплатата на полите на Странджа, е село Синеморец. Сутрин се измива във водите на река Велека, вечер се освежава в морето. Селото е като малка перличка, скрита в инатлива бисерна мида – обширни поля с цвят на старо злато, малки улички, едър пясък, красиви семейни хотелчета, делфини, които понякога плуват съвсем близо до плажа, бар „Корабът”, спокойствие. На плажа, където Велека се влива в морето, природата е оформила чудна дюна – с форма на сърце. Вълшебно, нали?
Ако отседнете в Синеморец, винаги, когато поискате, може да пътувате до намиращия се в близост плаж Силистар. Той е защитена местност и се намира на юг от селото. Водата е чиста до прозрачност, пред вас е морето, зад вас чудна зелана и прохладна гора.

Село Българи – за да намерите корените си


Имате нужда от място, което да ви помогне да се върнете към корените си? Да научите, изсмучате, попиете автентичен български дух? Селото е Българи. Намира се в източната част на Странджа планина и е едно от последните села в България, в които може да видете уникален нестинарски танц. В селото има няколко приятни вили и семейни хотелчета, в които може да отседнете.

На планина

Кръстова гора – за вярващите


Кръстова гора е място, което събира вярващи и неверници, болни и здрави, деца и възрастни, българи и чужденци… Притегля ги, както пъпната връв, скътана в средата на тялото ни, все ни тегли към майките ни. Комплексът се намира на 6 км от село Борово, сред красивите възвишения на Средните Родопи. След като минете през пътя с множество остри завои, ще стигнете до манастир, в който може да се нощува срещу 10 лв. на легло. Стаите са без излишен лукс, но чисти. Тоалетните и баните са общи. Вечер може да изслушате литургията, да си вземете памуче, с което да потъркате иконата с частица от светия кръст господен. След това трябва да носите памучето винаги със себе си – в чанта, джоб или друго, но задължително на чисто място, което включва и да е далеч от пари. През деня се разходете към Железния кръст, подарен от цар Борис. По пътя са построени 12 параклиса – по един за всеки от апостолите. От лечебния извор на гълъбицата пък може пиете и да си налеете вода.

Ковачевица – за фотолюбителите


Ковачевица е като машина на времето. Минаваш табелата и попадаш години назад. Ще ви посрещнат камбанарията и килийното училище. Ощипете се и погледнете часовника си, за да се убедите, че времето наистина не е спряло. Макар стрелките да вървят напред, в Ковачевица времето се е сгушило между кирпича на къщите и мъха от влажните капчици и не мърда. Къщи с високи чардаци, комини от редени камъни, чешми с дървени корита и красота, красота да напълни очите ви, фотообективите и дори в джобовете да си вземете.

Говедарци - за почивка край реката


Малкото село е сгушено в полите на Рила, край Черни Искър. Може да се настаните в някои от множеството хотели или просто да опънете палатка край реката. А това е само отправната точка - от там имате много възможности за туристически маршрути из Рила. Барбекю на брега на на реката, бирата на студено във водата, скрити в сенчестите места горски ягоди, слънце и чист въздух в изобилие... Не звучи ли прекрасно?!

Около София

Екопътека „Искър-Панега” в Луковит - лежерно


Екопътеката започва от входа на град Луковит, ако пътувате от София към Плевен (време около 1,30 ч.). Началото й имитира тавана на пещерата Проходна (природна забележителност от 1962 г.), която всъщност се намира в края на пътеката, в село Карлуково. Пътеката лакатуши от двете страни на река Златна Панега. Дълга е 12 км, което се изминава за около 4-5 часа. По продължението й има няколко дървени къщички с маси, пейки и барбекю, на които може да поседнете и похапнете. Водата в реката е с различни оттенъци за синьо, зелено и дори златно (все пак е Златна Панега). По средата на пътеката се намира пещерата „Темна дупка” с колонии от прилепи. Пещерата „Проходна” пък е в края на пътеката - уникална с двата големи отвора на тавана с формата на очи, от които капе вода, заради които я наричат още Окната. Често там се организират бънджи скокове и скално катерене. В градчето има няколко хотела, в които може да отседнете. Един от тях е и първият тематичен хотел в България, в който има стаи, обзаведени в различни стилове - Париж, Дубай, Лондон Уол стрийт, Звездна стая Стая на спомените, Огледален свят, Стая на влюбените, Възрожденска и т.н.

Лакатник – за катерачи


Ако искате да почивате активно, като тонизирате мускулите на ръцете и краката си – Лакатнишките скали са чудесно място за катерачите. Очите пък сами ще си починат. От високото се открива най-красивата гледка към Искърския пролом. До гара Лакатник може да стигнете с пътнически влак за около 40 минути. Из скалите се вият доста пътеки. Която и да хванете, все ще попаднете на красиви малки горички или интересни скални образувания. Има и няколко места, на които може да опънете палатки. Ако сте се запасили с достатъчно вода и храна, може да прекарате няколко чудни дни на спокойствие. Единственото, което ще чувате са щурците и свирките на преминаващите влакове.