От известно време работя от вкъщи, а от съвсем скоро „вкъщито ми“ е най-доброто – бащината къща. Адресът е най-крайната улица, на село. За мое щастие това, от което имам нужда, за да работя, е малко и е постижимо – лаптоп и интернет. Вложение от около 800 лв. може да осигури добро качество и за двете. Малкият мобилен рутер е бил връзката ми със света както от хотели в чужбина с интернет само в лобито, така и от селски къщи в България, в които се отглеждат прасета и лами. Циркулирайки между ежедневните виртуални срещи с колеги и глухата бяла котка в къщата, откривам кои са предимствата на това да работиш в офис не от булевард в града, а от двора на село. И те никак не са малко.

Всички говорят за новото нормално. И става все по-нормално работата от дистанция да не се нарича асоциалност, а естествено поведение. Така можеш да пазиш здравето си, хората около теб и същевременно да си достатъчно полезен, креативен и да продължаваш да даваш най-доброто от себе си, за това, за което ти плащат. Една по-добра версия на самия теб, поставена в малко по-различни услвия. Човешки същества сме и да сме мобилни, гъвкави и приспособими е в природата ни. Да изискаме максимумът или да лентяйстваме вече е въпрос на индивидуалност.

1. Ранно пиле, планини от работа повдига
Стриктното спазване на работно време никога не е било гаранция за добре свършена работа. Човешкото съзнание не обича ограниченията и свободната ни воля се бунтува всеки път, когато й бъдат наложени ограничения. Затова на работата от 8 до 17 можем да погледнем като на отживелица. Не е отживелица обаче дисциплината. Работата от двора на село предполага да си на разположение много повече, отколкото само във фиксираните часове. Тук спокойно можеш да следваш ритъма на природата и тази близост да ти позволи да си максимално полезен в това, което правиш. Събуждаш се рано, защото кучетата в дворовете лаят, звънчетата на козите и овцете, отиващи на паша дрънчат, петлите кукуригат... Свеж си и можеш да започнеш много преди 8:00.

2. В градината, вместо 20 лв. за час йога в студио
Всеки път, когато се почувстваш изморен, можеш просто да излезеш в градината, да стъпиш бос на тревата, да се разходиш в лехите, да помиришеш цвете, да поседиш на слънце, да се полюлееш на люлката и т.н. В градски условия такъв вид релаксация обикновено си доставяме с йога практики в някое студио. Средно продължават около час, а посещенията са от 10 до 20 лв. Тези малки, лесно достъпни глътки въздух правят хората много по-продуктивни. Близостта с природата би се отразила благотворно дори на трескаво работещи мозъци, които продават акции на борсата.

3. Истинска и чиста храна vs. 13 лв. за купа с киноа и рукола
Ако сте от късметлиите, които към къщата имат и градина с плодове и зеленчуци, освен качествена работа, ще си осигурите и качествена храна. Обедното меню в града се равнява на поне 10 лв. за супа/таратор и основно. Какви точно са продуктите и колко са чисти и питателни също обикновено е въпрос на късмет. С един домат от градината и няколко стръка пресен магданоз ще си направите чудесна лятна салата. Добавете малко сирене и филийка пълнозърнест хляб и вече имате най-вкусния, лек и здравословен обяд от хубави продукти, на много по-ниска цена.

Снимка: Росица Николова4. Погали котка – спаси колега
Някои компании в Япония имат стаи за регулиране на стреса. В тях хората могат да си изкарват яда към някой колега, чупейки различни предмети. Дали има такива в България не знам, но знам един много по-хуманен начин да намалите нивата на кортизол – просто погалете котка от двора. Мъркането й успокоява, а галейки меката й козина, ще се разделите с желанието за агресия. И дори да ви е ядосал най-мързеливят или неразбран колега, съвсем скоро просто ще ви мине.

Снимка: Росица Николова5. Креативност
Колорита в обстановката и откритите пространства са едни от най-добрите стимули на креативността. Ако професията ви изисква вдъхновение, селската идилия определено има с какво да го провокира.

6. Бюрото като селски чардак
Да работиш от къщата на село означава многобройни възможности къде точно да се позиционираш. Досега аз самата успешно съм работила на люлката в двора, под навеса, на дървената пейката, седнала на каменните външни стълби, на масата в кухнята, на леглото в спалнята... Едни от най-добрите идеи пък са ми хрумвали, докато съм седяла с бабите на вечерна седянка и докато съм наблюдавала как играят децата. Според психолозите, когато съзнанието е изчистено и оставено да се рее свободно, то е най-широко отворено за нови идеи. В офиса в града имам бюро и стол. Разнообразието ми се крие в това, че понякога ставам от стола и работя права.

7. Мога сам
Едно от изконните човешки качества е да се доказва, че може – по-високо, по-бързо, поече, по-добре. Всяко различно обстоятелство, начин, тактика и похват е предизвикателство пред човешката същност. Възможността човек да докаже, че е достатъчно добър, независимо от обстоятелствата, би го направила още по-прецизен в работата. Работа от къщата на село е стъпка извън зоната на комфорт. А където се пристъпват границите, всъщност започват най-истинските и стойностни неща.  

8. Спестяване на време, нерви и пари
Спестявайки време от пътуване, преобличане и ненужни разговори, имаме възможност да го вложим в нещо много по-рационално. Замислете се колко дребни разговори от уважение сте провеждали с колеги по коридорите или в асансьора, а в това време сте могли да свършите нещо полезно. Или как губите поне по 2 часа сутрин и вечер, за да пътувате до офиса. Спестеното време, освен спестени пари, е и по-здрава психика. А минутките в излишък винаги могат да бъдат превърнати в реализация на отдавна отлагана нова и ценна идея.

9. Малките стръкчета в градината са братовчеди на записаното с дребни букви под черта в проекта
Офисът на село ни предоставя възможност да наблюдаваме как се случват нещата в природата – как от малкото става голямо. Така семената се превръщат в домати, стръкчето в салата, пашкулът в пеперуда, прашецът в мед и т.н. Обръщайки внимание на тези малки неща, ставаме по внимателни и към детайлите си в работата. А както всички знаем дяволът се крие в детайлите. Колко пъти ви се е случвало да не прочетете написаното с малки букви или това под линия? А възниквали ли са големи проблеми от това после? Офисът в къщата на село определено може да те научи да не бързаш и да обърнеш внимание именно на малките неща с голяма важност.

10. Справяне с проблеми
Колкото и предимства да има спокойствието на село, тук са много повече чисто социалните и битови проблеми, които могат да се превърнат в пречки за работата, като спиране на електричеството при буря, липса на обхват и т.н. Когато възникне проблем, той има нужда само от едно нещо – решение. А когато намираме изход от заплетена ситуация, ние трупаме опит. Решаването на проблеми от каквото и да е естество, ни прави по-умели, комбинативни, умни и изобретателни. А кой не би искал да работи именно с такива хора?!