На 18 януари православната църква почита паметта на Свети Атанасий (Афанасий) Великий (Атанасовден).

Светецът е роден през 295 г. На 23-годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.

Пет години по-късно придобива епископски сан. Като епископ на град Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.

Според народните вярвания Свети Атанас е властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза и яхнал белия си кон, той отива в планината и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен и като Среди зима.

Атанасовден, както и Антоновден, се почитат като професионални празници на ковачите, железарите, ножарите и налбантите, защото се вярва, че двамата светии са братя-близнаци и са били ковачи.

В тези два дни се омилостивяват шарката и чумата като се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не се "надупчат" децата от шарка. Жените спазват същите забрани, които характеризират Антоновден - да не предат, да не плетат и да не варят боб и леща.

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка. Готви се с ориз и се раздава на съседи и близки. Перата се запазват, защото се вярва, че те притежават лечебна сила.

Празник имат всички, които носят имената Атанас (безсмъртен), Атанаска, Наско, Начо, Тинка.

Екипът на LadyZone.bg поздравява всички именици и им желае здраве, успехи и топлина в сърцата!