Обичан от едни и оспорван от други – песенният конкурс „Евровизия” се завръща. 65-ото му издание ще се проведе през май в Ротердам при строги мерки за опазване на здравето и безопасността както на делегациите на всички страни-участнички, така и на публиката в залата, каквато поне за момента ще има, макар и при намален капацитет.

Снимка: bTV Media Group

Сред мерките е и изискването изпълнителите от всички 40 държави да подготвят предварително записани изпълнения на живо, които да се доближават максимално до подготвяното от тях шоу за сцената в Ротердам. Те ще бъдат излъчени в нощта на конкурса, ако някой от участниците бъде възпрепятстван да присъства на живо в нидерландския град.

Снимка: bTV Media Group

Именно това е причината за посещението на представителката на Малта Дестини Чукуниере в България. Тя се довери на български екип за реализацията на нейното резервно изпълнение за Евровизия. Това не е първото посещение на Дестини в нашата страна. През 2015-а година младата певица спечели детското издание на конкурса, който тогава се проведе в София.

Снимка: bTV Media Group

„Това беше моят първи международен конкурс. Запознах се с много нови хора, създадох много нови приятелства тук в София, за мен това беше сбъдната мечта. След победата на детската „Евровизия” се подготвях, участвах във "Великобритания търси талант", след това спечелих "Екс фактор" и сега съм готова да представя моята страна на „Евровизия.” споделя Дестини.

Снимка: bTV Media GroupДестини беше избрана да представя страната си на „Евровизия” и през 2020-а година, когато конкурсът беше отменен. Тазгодишното ѝ предложение е вдъхновяващият химн 'Je Me Casse'. Малта е един от основните фаворити за победа на букмейкърите тази година, а това само мотивира младата певица.

Още една изпълнителка – Елена Цагрину беше в страната ни през последните дни за подготовката на своето "план Б" изпълнение на песента 'El Diablo', която ще представи Кипър на конкурса през май.

Снимка: bTV Media Group

„Аз съм от Гърция, но с Кипър сме много близки, обичаме се. Моят мениджър ми каза, че има страхотна песен за мен и аз поисках да я чуя. Когато ми я пусна, започнах да плача, защото усетих енергията на 'El Diablo'. Това, което правя в момента, е голяма стъпка в моята малка кариера, но ми харесва.” разказа Елена.

Отговорността пред Елена е голяма, тъй като тя следва стъпките на Тамта и Елени Фурейра, които превърнаха Кипър в една от най-успешните страни на Евровизия през последните няколко години.

Снимка: bTV Media Group

Българската надежда за победа на тазгодишната „Евровизия” отново е Виктория Георгиева. Преди година нейната песен 'Tears Getting Sober' беше сочена за един от потенциалните победители в несъстоялото се издание на конкурса. Това поставя певицата пред нелеката задача да надскочи себе си.

„В началото даже доста време пишейки нови песни, вътрешно не го мислех, но може би подсъзнателно работеше в мен това, че трябва да направя нещо по-добро от 'Tears Getting Sober' и това ми пречеше много.” казва Виктория.

Снимка: bTV Media GroupТя създава шест песни, които са част от селекцията за българска песен на Евровизия, а една от тях – 'Growing Up Is Getting Old' предизвиква реакции у феновете в цял свят, което помага на певицата в избора. За своето представяне в Ротердам Виктория ще заложи на формулата, че по-малкото е повече.

„Отново е минимализъм. Мисля, че ще бъде наистина страхотно, много емоционално, аз залагам на емоцията, защото е важно. Музиката е емоция, тя вълнува, ако затвориш очи и не виждаш, ти само слушаш и това е музиката.” споделя Виктория.

Снимка: bTV Media Group

Всяка година Евровизия предизвиква редица полемики. Поредният скандал тази година се разрази около песента на Северна Македония, заради цветовете на българското знаме, показани в първоначалната версия на нейния клип, а българското гражданство на македонския представител Васил Гарванлиев провокира създаването на петиции за неговото отстраняване от конкурса в западната ни съседка.