Според легендата на всеки 100 години в мистичната Кубер планина пада комета. Там, където кометата падне, пораства дърво с една-единствена златна ябълка, която има силата да изпълнява желания.

Трейлърът на първото анимационно фентъзи, изградено върху българските митове и легенди, вече може да бъде гледан в глобалната мрежа. В деня на световната му премиера, която беше преди два дни, стартира и кампанията „Национално предизвикателство Един милион: Да направим българския сериал "Златната ябълка" световно събитие.

Нейната цел е до 26 ноември да бъдат достигнати 1 милион гледания в YouTube на трейлъра на първото българско анимационно фентъзи.

Спиращото дъха действие на ефектния анимационен сериал се развива на фона на приказна и екзотична атмосфера. Сюжетът, макар и с фентъзи мотиви, не пречи на съвременният зрител да се изкуши и да се идентифицира с ярките герои от вълшебното филмче. Това го превръща в неустоим магнит за малки и големи.

Зад проекта стоят имената на Димитър Петров – аниматор и създател на студио "Змей", и това на доц. Вихра Баева от Института по етнология и фолклористика към БАН. Участници в студио "Змей" са 25 души от 6 страни – млади български аниматори. Всички те са завършили университети в чужбина и участват в проекти на големи анимационни компании от Европа и САЩ. В свободното си време обаче вече три години работят на доброволни начала по спечелилата сърцата им "Златна ябълка".

Авторите се надяват да покажат родния фолклор по съвременен, атрактивен и универсално разбираем начин, така че да бъде заинтригувана както българската, така и чуждестранната аудитория. Сред популярните лица, които също подкрепят анимационния проект, са Поли Генова, Драгомир Симеонов, актьорите Милица Гладнишка и Момчил Степанов. Идеята е да се направят поне два сезона с по 24 епизода, всеки с продължителност 24 минути. "

Златната ябълка" ще се разпространява глобално, като епизодите ще бъдат качени в интернет. При успех на сериала, със същите герои ще бъдат разработени пълнометражен анимационен филм, комикс и компютърна игра.