Децата се интересуват от това, на което ние обръщаме внимание

"На година и половина моето дете научи в рамките на месец, месец и половина около 40 картини на художници от най-различни направления. За детското мозъче е еднаква сложност да въприеме и запомни наименования като например Скубиду или Леонардо да Винчи. Има разлика дали детето ще гледа лошо направени или кичозни изображения или същите животинки, създадени от Тициан, Веронезе, Леонрадо и т.н.", категорична е доц. д-р Лиза Боева.

Има голямо значение дали детето ще гледа картинки, създадени от големи художници или еднотипните картинки с ярки цветове, които най-често ни се предлагат по магазините, допълва тя.

Снимка: Филизи 33

Научните разработки на Лиза Боева по методология в образованието по изкуства за деца вече се внедряват в някои частни училища – две в Швейцария и едно в Англия. Повече за методологията й научете тук. Предлагаме да се запознаете с конкретните

Интелектуални игри за деца

Изброените по-долу варианти са онагледени във видеото

1. На отделни плочки са изобразени риуснки на големи художници от различните направления - Ренесанс, Маниеризъм, Барок и пр. Подредени са по теми - животни, лодки, предмети от бита, пейзажи. Детето ги разглежда и учи кое е и какво е котка, куче, кана, легло, замък и пр.

2. Детайли от големи картини - от разпръснатите на голямо пространство (на пода) детайли, детето трябва да намери към коя картина е конкретен фрагмент. 

Снимка: Филизи 33

3. Сглобяване на пъзели - конкретен детайл, който изборазява някакво животно напр., е разделен на два фрагмента и смесен с други фрагменти. Целта е детето да сглоби правилно конкретния детайл от картина.

4. Картинки, направени на канава, за по-големи децчица - с високо качество, за да се забелязват всички детайли от картината. Нужно е преди това детето да се е запознало с тези картини (от PVC плочките), за да може да продължи нататък и да хване дълбочината и голямата философия.

Примерна задача: да избере картини от един и същи художник.

Друга задача: откриване на детайлите и разказ по тях - напр. какъв е този замък, кой живее в него, защо е по средата на тове езеро (по картина на Брьогел).

Снимка: Филизи 33

Всеки, който се интересува от темата и има въпроси към Лиза Боева, може да ги остави като коментар под статията или да ни пише на ladyzone@btv.bg.

Повече за това, което разработват и предлагат доц. д-р Лиза Боева и обединението "Филизи 33", вижте в сайта им filizi33.com

*част от снимките в началото на видеото изобразяват швейцарски локации, но са използвани само като илюстративен материал и не показват конкретното швейцарско училище, за което Лиза Боева разказва