2020 ще е година, в която няма да има почти никакви нови филми. Не само защото вирусът спря всички продукции, но и понеже кината са затворени и големите холивудски студиа не могат да покажат лентите, които вече са завършили. Това е тъжно, но не е повод за отчаяние, тъй като през последните години нивото на сериалите се вдигна значително и е по-лесно от всякога да гледате каквото искате, благодарение на стрийминг платформите като HBO GO и Netflix. А скоро предстоят наградите “Еми”, които за пръв път ще се излъчват в интернет, така че имате подходяща възможност да се запознаете с най-интересните предложения от тази година.

За този списък сме подбрали качествени заглавия, които ще се харесат както на женската, така и на мъжката аудитория, така че спокойно можете да гледате с половинката си.

"Велика"

Снимка: IMDb

Брой епизоди: 10
Къде може да го гледате: HBO

За какво става дума: Ел Фанинг слага короната в тази не съвсем типична историческа драма. Вместо да представя миналото като изгубен рай, Тони Макнамара (сценарист и създател на сериала) го превръща в аналогия на съвременния свят и в резултат получаваме по скоро историческа черна комедия с много водка, кръв и секс.

Защо е подходящ за женската аудитория: На официалния постер русата актриса показва среден пръст, с което демонстрира, че образът ѝ е по-близко до Кирстен Дънст от "Мария Антоанета" (тийнейджър в кралския двор), отколкото до Хелън Мирън в миналогодишния мини-сериал "Екатерина Велика".
Персонажът на Петър III (Никълъс Хоулт) е карикатурен до степен, в която напомня пародиите на Тръмп правени от Алек Болдуин, с което се затвърждава общото впечатление, че Макнамара (сценарист на оскароносния "Фаворитката") разсъждава за движението #MeToo използвайки костюми и декорации от 18 век.

“Неортодоксално”

Снимка: imdb.com


Брой епизоди: 4
Къде може да го гледате: Netflix

За какво става дума: Млада еврейска съпруга, от Ню Йорк, която никога не е излизала от своята общност на ултраортодоксални евреи, бяга в Германия, където се надява да намери майка си. Естер трябва да се научи да живее без ограниченията на религията си и да преследва мечтата си - да стане музикант, което ѝ е забранено в нейната общност, тъй като жените нямат право да се занимават с музика.

Защо е подходящ за женската аудитория: Сериалът, който е създаден по действителен случай, е изключително плашещ, защото ни показва как в един от най-развитите градове на света, в сърцето на САЩ, има огромна общност, в което жената е третирана като подчовек и като животно за разплод.

Добре е да си спомним, че дори съвременният западен феминизъм да е насочен към защитаване на правата на транссексуалните и интерсексуалните, то на много места по света за жените нищо не се е променило. Сериалът ще помогне на зрителките да оценят какво притежават, за което да са благодарни и за какво още имат да се борят, като жени, тъй като истинското равенство между половете все още е в бъдещето, а не в настоящето.

"Бягай"

Снимка: IMDb

Брой епизоди: 7
Къде може да го гледате: HBO

За какво става дума: Представяте ли си някой, който десетилетия по-късно спазва обещания
дадени на гаджето си в колежа?

С такава (анти)утопия започва Run - 19-годишните Руби и Били са се разбрали, че ако някой от двамата напише
"Бягай" на другия, а той му отговори със същото, то те зарязват всичко в живота си и поемат на пътуване с влак из САЩ, а всъщност на пътуване в себе си с цел откриване на причините, поради които са написали "Бягай".

17 години по-късно Руби има две деца и съпруг, но въпреки това не устоява на изкушението
да каже "Бягай" на Били, комуто често пише подозрително настойчивата Фиона. Двамата се заричат да не си задават въпроси за личния живот, докато не изкарат два дена заедно, но с всяка секунда става все по-ясно,
че желанието им да изчезнат далеч не се изчерпва с носталгия по лудостта на младите години.

Защо е подходящ за женската аудитория: Със седемте си серии, всяка от които кръстена с глагол ("Скачай", "Гони", "Целуни" и др.) този бърз сериал сякаш е ѝ създаден на бързо. Вики Джоунс (режисьорка на Фиби Уолър-Бридж в моноспектакъла "Флибег"), която е авторка на идеята, се е опитвала да направи нещо като "Тайният живот на Уолтър Мити" добавяйки едновременно любовна и криминална история. Резултатът е колкото динамичен, толкова и хаотичен.

“Мисис Америкa”

Снимка: imdb.com

Брой епизоди: 9
Къде може да го гледате: HBO GO

За какво става дума: Биографичен сериал за Филис Шлафли (в ролята е носителката на две награди “Оскар” Кейт Блашет) - една от водещите жени в антифеминисткото движение в САЩ, защитник на консервативните възгледи и опозиция на модерния феминизъм.

Защо е подходящ за женската аудитория: Темата на сериала е феминизмът и различните възгледи за това какво представлява той. В модерния феминизъм битува погрешното схващане, че се води война срещу мъжете, но този тип феминистки забравят истинската цел на движението - равенство между половете.

"Авеню 5"

Снимка: IMDb

Брой епизоди: 9
Къде може да го гледате: HBO

За какво става дума: Авторски проект на италианския сатирик Армандо Йанучи. Подобно на хитовите му филми "Смъртта на Сталин" и "Кръгът на просветените" и тук става дума за затворено привелигировано общество
(пасажерите на космическия круизен кораб "Авеню 5"), което попада в неочаквана ситуация (кратко отклонение
от изначалния курс увеличава времето за завръщане на Земята от няколко седмици до 3 години).

Защо е подходящ за женската аудитория: Сериалът стартира на 19 януари, само ден преди коронавируса да плъзне на борда на Даймънд Принцес. Докато случващото се в реалния живот беше трагедия, "Авеню 5" е терапевтичен ситком пародиращ всички клишета на филмите-катастрофа. 

В тази връзка е добре да си припомним и друга комедия за космоса излязла наскоро - "Space Force". В нея Стив Карел бива назначен за главнокомандващ на новосформираната космическа армия на САЩ.
И "Avenue 5", и "Space Force" са успешни не толкова в шегите, колкото в умението си да улавят духа на времето,
в което живеем, с всичките му неочаквани обрати.

“Холивуд”

Снимка: imdb.com


Брой епизоди: 7
Къде може да го гледате: Netflix

За какво става дума: Алтернативна история на Холивуд, в което група младежи и смела съпруга на филмов продуцент решават да се опълчат на дискриминативните и расистки практики в Холивуд и да създадат първия филм със сценарист, който е чернокож гей и чернокожа актриса в главната роля.

Някои от вас може би биха пренебрегнали филма заради либералните му послания, но ще изпуснете едно от най-добрите предложения за тази година.

Защо е подходящ за женската аудитория: Макар да е прекалено наивен на моменти, сериалът показва реалната картина на дискриминация и сексуално насилие, която е царяла в Холивуд през 40-те и 50-те години.

През последните три години светът на киното беше разтърсен от процеса срещу продуцента Харви Уайнстийн, но чудовищните злоупотреби с жени, които го вкараха в затвора, не са измислени от него. За разлика от блясъка и красотата на екрана, животът на актрисите извън него никак не е бил особено щастлив.