2020 ще е година, в която няма да има почти никакви нови филми. Не само защото вирусът спря всички продукции, но и понеже кината са затворени и големите холивудски студиа не могат да покажат лентите, които вече са завършили. Това е тъжно, но не е повод за отчаяние, тъй като през последните години нивото на сериалите се вдигна значително и е по-лесно от всякога да гледате каквото искате, благодарение на стрийминг платформите като HBO GO и Netflix. А скоро предстоят наградите “Еми”, които за пръв път ще се излъчват в интернет, така че имате подходяща възможност да се запознаете с най-интересните предложения от тази година.

За този списък сме подбрали качествени заглавия, които ще се харесат както на женската, така и на мъжката аудитория, така че спокойно можете да гледате с половинката си.

"Велика"

Снимка: IMDb

Брой епизоди: 10
Къде може да го гледате: HBO

За какво става дума: Ел Фанинг слага короната в тази не съвсем типична историческа драма. Вместо да представя миналото като изгубен рай, Тони Макнамара (сценарист и създател на сериала) го превръща в аналогия на съвременния свят и в резултат получаваме по скоро историческа черна комедия с много водка, кръв и секс.

Защо е подходящ за женската аудитория: На официалния постер русата актриса показва среден пръст, с което демонстрира, че образът ѝ е по-близко до Кирстен Дънст от "Мария Антоанета" (тийнейджър в кралския двор), отколкото до Хелън Мирън в миналогодишния мини-сериал "Екатерина Велика".
Персонажът на Петър III (Никълъс Хоулт) е карикатурен до степен, в която напомня пародиите на Тръмп правени от Алек Болдуин, с което се затвърждава общото впечатление, че Макнамара (сценарист на оскароносния "Фаворитката") разсъждава за движението #MeToo използвайки костюми и декорации от 18 век.

“Неортодоксално”

Снимка: imdb.com


Брой епизоди: 4
Къде може да го гледате: Netflix

За какво става дума: Млада еврейска съпруга, от Ню Йорк, която никога не е излизала от своята общност на ултраортодоксални евреи, бяга в Германия, където се надява да намери майка си. Естер трябва да се научи да живее без ограниченията на религията си и да преследва мечтата си - да стане музикант, което ѝ е забранено в нейната общност, тъй като жените нямат право да се занимават с музика.

Защо е подходящ за женската аудитория: Сериалът, който е създаден по действителен случай, е изключително плашещ, защото ни показва как в един от най-развитите градове на света, в сърцето на САЩ, има огромна общност, в което жената е третирана като подчовек и като животно за разплод.

Добре е да си спомним, че дори съвременният западен феминизъм да е насочен към защитаване на правата на транссексуалните и интерсексуалните, то на много места по света за жените нищо не се е променило. Сериалът ще помогне на зрителките да оценят какво притежават, за което да са благодарни и за какво още имат да се борят, като жени, тъй като истинското равенство между половете все още е в бъдещето, а не в настоящето.