В началото на всяка година медиите по целия свят отразяват бляскавата церемония по раздаването на наградите “Оскар” - от червения килим, часове преди началото, до закриването на церемонията. По-късно през годината обаче има друго събитие, което не получава необходимото внимание извън САЩ - наградите “Еми”.

Снимка: Getty Images

От една страна е разбираемо защо наградите “Еми”, награждаващи различни американски телевизионни предавания, които ние не сме чували и вероятно не биха представлявали интерес за българските зрители, не предизвикват вълнение като “Оскар”-ите. От друга страна обаче голяма част от сериалите са на едно дистанционно разстояние, благодарение на стрийминг платформите, които набират все по-голям популярност.

Тази година Netflix задминаха HBO по номинации, но потребителите на HBO GO (най-популярната платформа в България) могат веднага да гледат сериала “Пазителите”, който получи 26 номинации.

Телевизията и сериалите отдавна надминаха киното

Ако ви е писнало от роботите и супергероите, които превзеха кината през последните години и искате да се потопите в интересна история с добре развити персонажи, ще ги намерите не в киносалоните, а у дома си. Малките пазари като България предпочитат да прожектират по-касови филми, за да привлекат повече хора и наистина качествените неща или се задържат на екрана само седмица-две, или изобщо не идват.

От своя страна стрийминг платформите не печелят от всеки филм или сериал по отделно, а от продължаване на абонаментите. И за да постигнат това, трябва да се стремят да предлагат на потребителите си интересно, качествено и разнообразно съдържание.

Снимка: Getty Images

По тази причина през последните години има истински бум на сериали, минисериали и филми, които са предназначени директно за малкия екран. Сигурно си спомняте, че миналата година големият режисьор Мартин Скорсезе избра да направи новия си филм с участието на Робърт де Ниро и Ал Пачино директно за Netflix.

Част от тези филми може да стигнат до номинация за “Оскар” (доста трудно, защото има изисквания, които е трудно един филм за домашно гледане да спази), но за повечето най-престижните награди остават “Еми” и “Златен глобус” (и двете церемонии не се излъчват в България). Така все по-често ще ставаме свидетели филми като “Черната пантера” да получават номинации за “Филм на годината”, докато истински качествени неща остават извън “Оскар”-ите.

Младата актриса Зендая е номинирана за пръв път за ролята си в драмата "Еуфория" на HBO
Снимка: Getty Images

Сериалите няма как да бъдат номинирани за “Оскар”, както и, което е по-тъжно, минисериалите, а те са може би най-добрият начин за разказване на история - имат всички качества на пълнометражния филм, но без ограниченията за време.

Големите актьори се насочиха към телевизията

Някога се смяташе, че когато един актьор стане много популярен в телевизията, следващата логична стъпка е да иде в киното, а когато кариерата му започне да залязва, е време пак да се върне в телевизията. Днес не е така, сериалите вече са толкова популярни, че актьори на върха на славата си се насочват към тях.

Снимка: Getty Images

И тъй като телевизиите и стрийминг компаниите не могат да си позволят да плащат същите суми, като големите студиа (дори Netflix не биха могли да правят повече от един филм като “Ирландецът” годишно), може да сте сигурни, че актьорите са избрали ролята, защото наистина са харесали историята и смятат, че си заслужава.

По тази причина тази година в номинациите за наградите “Еми” е пълно с големи холивудски звезди, някои от които с награда “Оскар”, които сега се борят за телевизионната награда “Еми”.

На следващата страница може да видите кои носители и номинирани за “Оскар” за пръв път получават номинация за наградата “Еми” >>>