Новият роман на най-четената турска писателка Елиф Шафак - "10 минути и 38 секунди в този странен свят", излиза на българския книжен пазар утре от издателство "Егмонт". Световната премиера на книгата бе през пролетта, като тя получи високи оценки от страна на критиката, а правата за превод и разпространение бяха продадени в 26 държави.

Действието в романа "10 минути и 38 секунди в този странен свят" ни пренася в емблематичния за творчеството на авторката Истанбул, като Елиф Шафак му посвещава първия епиграф: "На жените на Истанбул и на града Истанбул, който винаги е бил и е ТЯ".

Творбата е написана от Елиф Шафак на английски език, която свободно го използва в творчеството си, наред с майчиния турски. В началото на м. септември романът бе включен в късия списък от шест номинирани заглавия за престижната литературна премия "Букър" за най-добър англоезичен роман на годината.

"10 минути и 38 секунди в този странен свят" носи отчетливият творчески почерк на Елиф Шафак, която умело превръща реалистични събития в многопластови явления, и надскачайки клишетата, отправя важни послания за любовта, вярата, културата, свободата на изразяване и мястото на жената в съвременния свят.

Ранена смъртоносно, главната героиня в романа Текила Лейла е захвърлена в контейнер за боклук в турския мегаполис - на границата между континентите, между миналото и настоящето, на границата между земния и отвъдния живот. Ще я открием там, след което през страниците на романа, ще съпреживеем последни десет минути и тридесет и осем секунди, преди смъртта да отнесе тази "лека" жена. Всяка минута ще събужда спомен у Лейла: за нещо солено върху езика и кожата, за вкуса и мириса на диня, спомен за раждането на брат й, или за силното, черно кафе с кардамон, чийто аромат напомня за улицата на бордеите. Текила Лейла и петимата нейни приятели, със съдби, магично вплетени в низ от приятелства и предателства - тези измислени герои са толкова истински, колкото е и вълшебният стар Истанбул. 

"В нощта, когато привърших книгата, луната беше във восъчната си фаза на духовно обновление. Замислих се за Текила Лейла и за баба. Едната беше измислена героиня, а другата – моя плът и кръв, но въпреки това имах чувството, че се бяха познавали и като две така и неприобщени към света посестрими бяха станали добри приятелки. Всъщност няма нищо за чудене – ограниченията на духа не са пречка за жените, които пеят песни за свободата на лунна светлина…", споделя Елиф Шафак за новия си роман.

"Богат, чувствен роман… Роман, който дава глас на невидимите, на наранените и ощетените, преплитайки техните болезнени песни в нещо красиво", пише "Файненшъл Таймс" за "10 минути и 38 секунди в този странен свят".

Турската писателка Елиф Шафак е един от най-популярните съвременни автори, добре позната и на българските читатели. Издадените по-рано "Любов", "Копелето от Истанбул", "Чест" получиха ласкави отзиви, както от страна на публиката, така и на критиката. Писателката пише както на турски, така на английски език, а в целия свят книгите ѝ са преведени в повече от петдесет държави. Освен с впечатляващата библиография от 17 творби, сред които 11 романи, Елиф Шафак е известна с активната си гражданска позиция, призоваваща за равенството на жените, за защита на свободата на словото и правата на ЛГБТ.

Вдъхновяващ оратор, писателката получава международно признание и като лектор на конференциите ТED Talks, съчетавайки в програмата си и преподавателска дейност като доктор по политически науки, член на Съвета по творческа икономика към Световния икономически форум, основател и член на Европейския съвет за международни отношения. През 2017 г. Politico я избира за една от дванайсетте личности, които биха направили света по-добър.

Прочетете откъс от "10 минути и 38 секунди в този странен свят" от Елиф Шафак, която излиза от издателство Егмонт в превод от английски език на Красимира Абаджиева. >>>