Световноизвестната турска писателка Елиф Шафак призна, че е бисексуална по време на лекция от "TED Talks". Това шокира читателите й, но в това няма нищо шокиращо. Всъщност, подобно признание преди година направи  писателката Елизабет Гилбърт, авторка на бестселъра "Яж, моли се и обичай", която се разведе със съпруга си, тъй като е влюбена в най-добрата си приятелка.

Приемана като феминистка заради силната роля на жените в обществото от произведенията й, 46-годишната писателка не е израснала в традиционното патриархално семейство, което самата смята, че е оказало значително влияние върху творчеството й.

На 1-годишна възраст родителите й се развеждат, след което остава да живее при майка си - Шафак Атайман - модерна работеща жена с образование, която по-късно става дипломат. А като студентка Елиф завършва Техническия университет в Анкара, където защитава дисертация по философия, посветена на проблемите на половата идентичност.

"Като писатели ние търсим истории, но също така се интересуваме и от мълчанието; от нещата, за които не можем да говорим - политически табута, културни табута. Ние също така се интересуваме и от собственото си мълчание. Осъзнах едно нещо - никога не съм имала куража да заявя в публичното пространство, че самата аз съм бисексуална, тъй като се страхувах от злословието, стигмата, подигравките и омразата, които бях сигурна, че ще последват", споделя писателката.

Елиф Шафак е известна в България с книгите си "Любов", "Чест", "Черно мляко" и "Дворецът на бълхите", издадени от "Егмонт България".