Най-емблематичната австралийска сграда – операта в Сидни, наскоро отбеляза своята 50-годишнина. Многофункционалният център за сценични изкуства се смята за шедьовър на архитектурата на 20-и век и е символ на съвременна Австралия.

Емблематичната сграда се "ражда" преди половин век, когато е открита официално от кралица Елизабет Втора след 14-годишно строителство.

Половин век по-късно празненствата включват уикенд на отворените врати – първият от осем години, привлякъл десетки хиляди посетители да разгледат сградата, концерти, изложби, партита за служители и VIP гости.

Снимка: Getty Images

За празненствата в Австралия пристигнаха Ян и Лин Утсон, най-големите деца на датския дизайнер на сградата Йорн Утсон.

"Смятаме, че това е 66-ата годишнина, тъй като от толкова време Операта в Сидни е част от нашето семейство", каза Ян Утсон.

Сестра му Лин разказа за еуфорията в дома им през януарския ден на 1957 г., когато репортер на "Сидни морнинг хералд" позвънява в дома им в Хелебек, Дания, с новината, че баща им е спечелил международния конкурс за проект на Операта в Сидни.

Снимка: Getty Images

"Когато се замислите за бюрокрацията около архитектурата сега, е трудно за вярване, но когато татко дойде на първото си посещение тук, си спомням, че ни каза, че тогавашният премиер на Нов Южен Уелс го попитал: "Можеш ли да го направиш? И баща ни му казал "Да", а той - "Добре, действай", разказва Лин Утсон.

Йорн Утсон побеждава в международен конкурс през 1956 г., спонсориран от тогавашния премиер на Нов Южен Уелс. Новаторският проект на Утсон, избран измежду 233 кандидатури, гениално съчетава визуален блясък с практични елементи.

Снимка: Getty Images

Емблематичните покривни "платна" на Операта в Сидни, съставени от един милион керамични плочки, демонстрират не само естетическо очарование, но и съображения за намаляване на абсорбцията на топлина чрез умело използване на цвят и текстура на повърхността.

Проектът на Утсон стига още по-далече, като включва новаторски функции за пестене на вода, черпейки я от заобикалящото я море. Стремежът му към сграда с 250-годишен живот противоречи на нормите по негово време, когато обикновено се е очаквало постройките да издържат само 80 години.

Строежът на Операта в Сидни започва през 1959 г., като по първоначален план проектът трябва да бъде завършен за четири години. Ангажирани са 10 000 строителни работници. Много от най-известните строителни компании в света участват в изграждането й.

Снимка: Getty Images

След като Утсон подава оставка заради смяна на правителството, разногласия относно проектите и раздуване на разходите, завършването на сградата отнема 14 години, припомня БТА.

Йорн Утсон така и не се завръща в Австралия и никога не стъпва в проектираната от него сграда. Тя е довършена от други архитекти, които драстично променят плановете на датчанина за интериора й. Първоначалната стойност на проекта е 7 милиона австралийски долара, които "набъбват" до 102 милиона австралийски долара към момента на завършването му.

През 2007 г. ЮНЕСКО признава Операта в Сидни за обект на световното културно наследство, което повишава нейния статут и отдава почит към смелата й и визионерска архитектура. Това признание подчертава ненадминатия дизайн на сградата, определяйки я като шедьовър на архитектурата на 20-и век.

Всяка година знаковата сграда в Сидни привлича около 11 милиона посетители.

Снимка: Getty Images

Отвъд културното и архитектурното й значение, ето и няколко любопитни факта за Операта в Сидни:

1. "Платната" й са построени с помощта на три кулокрана, произведени във Франция. Операта в Сидни е една от първите сгради, построени в Австралия с помощта на кулокранове.

2. Сградата е дълга 187 метра и е широка 115 метра. Целият обект е с площ от 5798 хектара.

3. На площадката могат да се разположат крило до крило осем самолета Боинг 747.

4. В най-голямата зала - концертната, има 2679 места.

Снимка: Getty Images

5. Големият орган в Концертната зала е най-големият механичен орган в света. Завършването му отнема 10 години.

6. Операта в Сидни, която разполага със седем зали за представления, е отворена за посетители 363 дни в годината - затворена е само на Коледа и Разпети петък.

7. В Концертната зала Арнолд Шварценегер печели последната си титла "Мистър Олимпия" по културизъм през 1980 г.

8. Кралица Елизабет Втора (1926-2022) е посещавала Операта в Сидни пет пъти.

Снимка: Getty Images

9. Операта в Сидни има собствена опера, написана за нея, наречена "Осмото чудо".

10. През май 2003 г. архитектът на Операта в Сидни Йорн Утсон е награден с престижната награда "Прицкер" - Нобеловата награда на архитектурната общност. Четири поколения от семейство Утсон са били архитекти.