Никой на света не знае всички отговори – нито професори, нито обикновени хора, нито гении. В света на бизнеса, а дори и само в разговор с приятели, на никой не му е приятно да отговори с „не знам“. Защото автоматично това означава, че вие не ставате за шеф или не можете да бъдете душата на компанията.

Даяна Бухър е американски автор, който има зад гърба си 47 книги. Тя е експерт по комуникация и главен изпълнителен директор на компания, занимаваща се с консултиране в сферата на публичното говорене и умения. Тя споделя своите 6 начина да кажете „Не знам“ и това да прозвучи самоуверено.

„Ако знаехме това, то всички трябваше да напуснем работа“
Този отговор е хумористичен и можете да го употребите в случаи, в които никой не знае отговора на въпроса. Пример: „Ако знаехме какво мисли жената, щяхме да сме богове на женското мислене.“

„Не знам отговора. Ето защо...“
Давайки разумна причина защо не знаете отговора, вместо да кършите ръце, е по-добрият вариант, с който можете да излезете от ситуация.

„Само ако знаех това...“
С този отговор на всички става ясно, че информацията, с която не разполагате, е привилегия само за определен кръг от хора и в никакъв случай не звучи агресивно или отбранително.

„Въпросът ви повдига интересен дебат. Това обаче е едно от нещата, за които не знаем със сигурност“
По този начин показвате, че не само вие не знаете отговора. В този случай може да насочите дебата в посока, която ви е известна и можете да говорите по нея.

„Бих се радвал да науча повече за това“
Отговорът, сам по себе си, не съдържа „не знам“, което е напълно достатъчно, за да не повлияе негативно на мнението на околните за вас. В същото време показвате желание и готовност да се учите и осведомявате, което е положително качество.

„Не знам, но може би някой друг знае“
След този отговор дайте възможност на други хора да отговорят. Така хем ще покажете увереност, хем хората ще влязат във вашето положение и ще видят колко е трудно да се отговори.