Виж първа част >>

Операта Монте Карло в Монако

Снимка: Acidcow.com

Сградата на операта в Монако е забележителна с цветовете си, преливащи от червено в златно. Неин архитект е Шарл Готие. Същинска наслада за окото са прекрасните скулптури и фрески в залата. Таваните са изрисувани в зашеметяващи картини във великолепни краски и цветове.

Унгарската национална опера в Будапеща

Снимка: Acidcow.com

Сградата е официално открита през 1884 година.Това е една от най-грандиозните сгради в Будапеща. Възхита предизвиква богато украсената с орнаменти и фигури фасада. Операта е проектирана от Миклош Ибл – един от знаменитите архитекти на 19. век. Залата поразява с великолепната си акустика. От двете страни на входа ни посрещат две статуи – едната е на Ференц Еркел – композиторът на унгарския национален химн, а другата е на Ференц Лист – гордостта на унгарците. Терасата над втория етаж е украсена със статуи на най-известните оперни композитори по света.

Мариинският театър в Петербург

Снимка: Acidcow.com

Мариинският театър за опера и балет в Санкт Петербург е открит през 1860 г. Тук именно за пръв път прозвучават някои от най-великите творби на именити оперни и балетни композитори като Римски-Корсаков, Чайковски, Мусоргски и т.н.

Театър Ла Фениче във Венеция

Снимка: Acidcow.com

Театър Феникс (Teatro La Fenice) е един от най-известните и впечатляващи с великолепието си театри в Европа. Известен е със злощастната си съдба, свързана с разрушителни пожари, след което е възстановяван отново и отново. Затова е и кръстен на Феникс – името на изгарящата и възкръсваща от пепелта птица. Таванът на залата му е обсипан със смайващи с красотата си резби в злато и пищни полилеи.

Театър Сан Карло в Неапол

Снимка: Acidcow.com

Театър Сан Карло е сред най-прочутите оперни сгради в Италия. Сградата му се извисява в близост до Испанския кралски дворец. Построена е през 1737 г., в неокласически стил, по случай рождения ден на краля. И само си представете – в сравнение със Софийската опера, която наброява 500 седящи места, на неаполската те са 6 пъти повече – 3500. Огромна, впечатляваща зала!

Кралската шведска опера

Сградата е разположена в центъра на Стокхолм – столицата на Швеция. Oткрита е в чест на крал Густав III. На входът на сградата ни приветстват с грациозната си хубост статуите на четири древногръцки музи. Интериорът на театъра е поверен в ръцете на френския архитект Жан Луи Деспре. Овалната форма на залата създава не само отлична акустика, но и възможност да се наблюдава представлението на сцената от всяко едно ъгълче на залата.

  • Замъците на Лоара
  • Уолонг – райската обител на пандите
  • Най-красивите плажове в света, които трябва да посетите – 2
  • Мадона предпочете културния пред морския туризъм
  • Най-красивите плажове в света, които трябва да посетите
  • 12 от най-красивите оперни сцени на света - 1 част
  • Джапанките в сака и... какво още?
  • На кану със Станислава Цaлова
  • Най-странните къщи в света
  • Защо на две колела е по-добре, отколкото на четири?

Разбира се, че с тези великолепни зали красивите оперни сцени по света не се изчерпват. Омагьосват с величието си и тези на Сиднейската опера, на Букурещката, Виенската и т.н. Списъкът наистина е голям. Пишейки за оперите по света, не можем да не отдадем дължимото и на нашата по-малка, но изключително красива в архитектурно и сполучлива в акустично отношение Софийска опера и балет. Остава само да си изберем дестинация, да пристъпим през прага на някой от прочутите световни театри, да се потопим на живо в избраната от нас оперна постановка и да запазим завинаги в сърцето си спомена от едно незабравимо преживяване.