Често се говори за проблеми с щитовидната жлеза, но какво всъщност е тя? Това е най-голямата жлеза с вътрешна секреция в тялото, която изпълнява незаменима роля в ендокринната система. Тя е отговорна за производството на три хормона, които са ключови за функцията на метаболизма, растежа и развитието на организма. Въпреки своята скромна големина от 20 до 25 грама, когато жлезата не функционира правилно, това може да доведе до редица здравословни проблеми. В тази статия ще научите всичко необходимо за щитовидната жлеза: най-често срещаните проблеми, типичните симптоми и естествени начини за балансиране на хормоните.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е разположена в предната част на шията, точно под адамовата ябълка, а формата ѝ наподобява тази на пеперуда. Тя произвежда хормони, които регулират скоростта, с която тялото превръща храната в енергия – метаболизма.

Щитовидната жлеза произвежда три хормона: тироксин (Т4), трийодтиронин (Т3) и калцитонин. Т3 и Т4 са основните хормони, които играят най-решаваща роля в метаболитните процеси в организма. Калцитонинът пък участва в регулирането на нивата на калций в организма.

Кои са най-разпространените заболявания?

Има различни видове заболявания, свързани с щитовидната жлеза, но най-често срещаните са:

Хипотиреоидизъм: възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони.
Хипертиреоидизъм: възниква, когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони.
Тиреоидит на Хашимото: автоимунно заболяване, което причинява възпаление на щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм.
Те могат да бъдат предизвикани от редица обстоятелства, сред които стрес, неправилно хранене, довело до хранителни дефицити, токсини в околната среда, генетична предразположеност.

Често срещани ли са проблемите с щитовидната жлеза?

Според American Thyroid Association около 20 милиона американци имат някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза, a до 60% от тях не знаят за състоянието си. Броят заболели в световен мащаб варира в зависимост от страната и региона, но се изчислява, че около 200 милиона души по света имат някаква форма на заболяване на щитовидната жлеза. Също така проблемът се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Всъщност жените са пет до осем пъти по-склонни да имат проблеми с щитовидната жлеза, отколкото мъжете. Хипотиреоидизмът и Хашимото са най-честите заболявания на щитовидната жлеза при жените.

Какви са симптомите?

Хипертиреоидизмът, както споменахме по-горе, е състоянието, при което щитовидната жлеза произвежда прекалено много хормони. Това може да причини множество симптоми, включително бърза загуба на тегло, дори когато пациентът не се опитва да отслабне. Пациентът може също така да изпита повишен апетит, изпотяване и непоносимост към топлина. В допълнение, хипертиреоидизмът може да причини проблеми със съня, раздразнителност и безпокойство. Учестеният или неправилен сърдечен ритъм, известен като аритмия, е друг често срещан симптом на това заболяване.

Хипотиреоидизмът – другият най-често срещан проблем, се характеризира с недостатъчна активност на щитовидната жлеза, която в резултат не произвежда достатъчно хормони. Това може да доведе до хронична умора, слабост и повишаване на теглото, дори когато пациентът не яде повече от обикновено. Пациентът може също да изпитва болки в ставите и мускулите, повишена чувствителност към ниски температури и суха кожа. Освен това хипотиреоидизмът причинява загуба на коса, изтъняване на веждите и дрезгав глас.

Хашимото или тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на щитовидната жлеза, което води до хипотиреоидизъм. Симптомите на това заболяване често могат да включват гуша, което е видимо уголемяване в областта на шията, както и умора, депресия и повишаване на тегло. В допълнение, тиреоидитът на Хашимото причинява затруднена концентрация, непоносимост към студа и болки в ставите.

Нарушенията на щитовидната жлеза могат причинят сериозни здравословни проблеми, ако не се лекуват. Например при някои хора хипотиреоидизмът може води до високи нива на холестерол, което от своя страна увеличава риска от сърдечни заболявания. Освен това нелекуваният хипотиреоидизъм по време на бременност може да доведе до усложнения като прееклампсия, анемия и преждевременно раждане.

Ако имате притеснения за здравето си, свързани с нивата на хормони в организма или щитовидната жлеза, най-доброто решение е да посетите квалифициран ендокринолог.

Как естествено да балансираме хормоните на щитовидната жлеза?

Здравословното хранене и умерените нива на физическа активност са първа точка при справянето с почти всяко заболяване и поддържането на добро общо физическо състояние.

Що се отнася до лекарства или хранителни добавки, има различни опции. Използването на натурални средства за балансиране на хормоните на щитовидната жлеза, вместо синтетични или хормонални лечения, е все по-често срещан подход по няколко причини.

Естествените добавки са неинвазивни, ефективни и с малко или никакви странични ефекти. В допълнение, натуралните добавки работят с естествените процеси на тялото, за да поддържат здравословна функция на щитовидната жлеза. Синтетичните или хормонални лечения, от друга страна, могат да имат сериозни странични ефекти и да нарушат естествения баланс на хормоните в тялото. Те могат да доведат до свръхстимулация или недостатъчна стимулация на щитовидната жлеза, което да причини допълнителни усложнения.

Например хормонозаместителната терапия (ХЗТ) често се предписва на жени в менопауза, които също могат да страдат от проблеми с щитовидната жлеза. ХЗТ обаче може да доведе до повишен риск от рак на гърдата, сърдечни заболявания и инсулт.

Ето защо подходът с лечение чрез природни и натурални съставки става все по-подходящ сред страдащите от проблеми с щитовидната жлеза, а опциите за ефективни алтернативи на синтетичните лекарства са редица.

Ашваганда например е адаптогенна билка, която се използва от векове за лечение на редица здравословни проблеми, включително нарушения на щитовидната жлеза. Помага за регулиране на производството на хормони на щитовидната жлеза, което може да доведе до по-добра функция на щитовидната жлеза и подобрени енергийни нива. Женшенът, от друга страна, е мощен антиоксидант, който може да защити щитовидната жлеза от оксидативен стрес и възпаление.

Цинкът и селенът пък са основни минерали, които играят критична роля за имунната система и метаболизма на тялото. Те са важни за здравето на щитовидната жлеза и могат да помогнат за подобряване на нейната функция. Витамин D3 е друго жизненоважно хранително вещество, което може да регулира производството на хормони на щитовидната жлеза и да поддържа цялостното здраве.

Естествена добавка, която съчетава гореизброените мощни съставки за поддържане на нормалната функция на щитовидната жлеза и насърчаваща цялостното здраве, е Sarita. Продуктът е произведен е с помощта на експертна комбинация от екстракти и билки, които са клинично тествани и доказано безопасни и ефективни.

Когато се приема редовно, Sarita помага за възстановяване на баланса на хормоните на щитовидната жлеза и се справя с неприятните симптоми, асоциирани с неправилната ѝ функция. Освен това добавката може да подобри енергийните нива, да намали умората и да се погрижи за когнитивната функция – отлична опция за хора, които искат да подобрят цялостното си качество на живот.

В заключение, нарушенията на щитовидната жлеза са често срещани и техните симптоми могат да бъдат изтощителни и неприятни. В днешно време има редица начини за управление и балансиране на хормоните на щитовидната жлеза. Съществуват и натурални добавки, които не причиняват сериозни странични ефекти и могат да се използват безопасно като част от балансиран, здравословен начин на живот. Чрез включването на естествени добавки в ежедневието Ви можете да поемете контрола върху здравето на щитовидната си жлеза и да се радвате на по-спокоен и по-здравословен живот.