На снимката: Елена Захариева, българското лице в проекта #ShowUs

Да убедя дъщерите си, че суетата е грях, е трудна задача. „Грях“ вероятно е малко пресилено или по-скоро твърде библейско. Но твърде много суета има около нас, която е излишна. Напразна. И все пак сутрин, преди да изляза, заставам пред огледалото и слагам грим. Аз съм от хората, които обичат да им е цветно. Цветовете съзадват настроение. Обичам да сложа обеци или колие, а може и брошка. Обичам детайлите, които придават мъничко блясък и повече женственост. Вероятно влизам в границите на някаква премерена суета, мисля си.

Момичетата ме наблюдават много внимателно. Те са на пет. Копират жестове, поведение. Обичат да носят гривнички, фиби, диадеми... „Красива ли съм, мамо?“, „А аз?“. Как да им обясня, че за мен те са най-прекрасните! Дори с омазаните с шоколад бузи, с рошавите си, несръчно пригладени, но прибрани с ластик къдрици. Ами има как. Казвам им честичко колко са прекрасни, колко са красиви тази сутрин или каква чудесна прическа са си направили. И това ги прави щастливи.

Понякога се страхувам от света, в който се потапят – розови принцеси, бонбонени момичета, еднорози. Различното обаче им прави впечателние. Само че го приемат не като различно, а като ново. Като щрих от цялото разнообразие, което им се разкрива тепърва. След като гледаха „Принцесата и жабокът“, където главната героиня Тиана е цветнокожа, ми нарисуваха две Анни (уж от „Замръзналато кралство“), но всяка с лице, оцветено в кафяво. Питам: „А защо Анна е с шоколадово лице, това да не е Тиана?“. „Не, мамо, това е Анна. А може и Тиана да е. И не е с шоколодаво лице (хихи). Аз обичам шоколад, но това е лице“, отговаря едната. Другата се чуди. И нейната е Анна, но може и Тиана да е. И има червена коса.

Ей така, по детски представят света си в цветове. Непринудено. Извън рамките, въпреки стереотипите. Те създават свой свят. Показват ни, че всяка различност всъщност е нормалност и може да бъде красива. Хората могат да са с квадратни глави и къси ръце, но пък се обичат.

Ето, мисля си, къде е разковничето. Обич. И мъъъничко суета, посипана като златен прашец. За разкош. Суетата на цъфтящата женственост. Извън рамките. Пулсираща. В хармония със собственото си аз. Нещо, което откривам в една прекрасна кампания под мотото #Show us. Покажете ни повече жени като нас. Социална инициатива* на Dove, чието послание е: „Покажете ни красотата, която излиза извън рамката на стереотипите. И влиза в реалността“.

Според проучване на Dove 70% от жените не намират прилика между себе си и образите, представени в медиите и рекламата. Наложените стереотипи изграждат повърхностна представа за красотата, затова как трябва да изглежда една жена и какви са нейните възможности. Затова от Dove заедно с Grilgaze, Getty Images и жени от цял свят, започват проекта #ShowUs. Създава се най-голямата световна банка за стокови снимки (над 5000 броя) на истински жени. Галерията е достъпна за всички хора, които използват стокови изображения, като целта е все по-често да бъдат използвани реални жени в рекламите и медийното пространство. Фотографиите не са дигитално обработени, с което брандът още веднъж се обявява в подкрепа на нефилтрираната красота.

Вие също може да се включите, ако вярвате, че има нужда от промяна в стереотипите за женска красота. Посетете сайта www.dovemybeauty.bg и подкрепете иницитивата. Нека не се страхуваме за дъщерите си да бъдат красиви по начина, по който искат и усещат това.

*За всеки присъединил се, Dove ще дари по 1 лев на Български фонд за жените за проекти, борещи се с наложените стереотипи за женска красота.