Неизменно е, че случващото се през 2020 година, премина под знака на коронавируса. Високосната година принуди списание „Тайм“ да я задраска и да я нарече най-лошата на всички времена. COVID-19 промени много и различни аспекти от живота, кариерата, пазаруването, грижата за другия, а също така и езика. Ето няколко думи и изрази, които никога вече няма да са същите като значение след 2020 година. 

Корона
След световната пандемия от COVID-19 думата "корона" вече никога няма да се свързва само с атрибута на кралете. Корона се превърна в краткото название на коронавирус. При търсене на думата "корона" в Google, първите 3 предположенията на търсачката са "коронавирус България", "коронавирус днес", "коронавирус симптоми". Заради негативните асоциации с думата, пострадаха и бизнесите на много световни брандове, които я имат в името си.  

Позитивен/положителен
Ако до преди ситуацията с коронавируса думите "позитивен" или "положителен" често се използваха за  описание на човек, който е с положителна настройка към живота, след хилядите тестове за вируса и резултатите от тях, "позитивен" сякаш се останови само с едно значение. 

Антитяло 
Думата "антитяло" стана нарицателна за хора, които са преболедували COVID-19, и с антитела в кръвта си. Жената антитяло - така самата оперна певица Мила Михова наричаше себе си в постовете си в Инстаграм, които споделяше, докато беше под карантина вркъщи и след това. Сашо Кадиев нарече актьора Христо Мутафчиев със същата дума, заради това, че е преболедувал вируса безсимптомно.  

"Да ти проверя домашното"
Затварянето на училища и университети наложи онлайн обучение. Това, от своя страна, доведе до цялостна промяна на начина, по който рпотича учебният процес. Вместо тетрадка с написано домашно, на учителлите се подават снимки или файлове, изпратени в Zoom. Teams, Skype, или други използвани платформи. Ако е пратена снимка, проверката на домашните става, като на фотообработваща програма се маркират грешките с определен цвят. Хартиените училищни дневници с твърди корици са заменени от електронни. 

Изследване на "Галъп интернейшънъл" сочи, че хората не са съвсем убедени, че дистанционното обучение трябва да продължи и след Нова година. 42,1% от запитаните приемат, че то е неефективно и следва да се прекрати. 41,7% мислят обратното, а 16,2% се колебаят. 

"Да се видим"
"Хайде, да се видим" - това беше началото на почти всяка среща, която завършваше със среща пред Народния театър в "Иван Вазов", на Menthol във Варна, на Коннците във Велико Търново и т.н. И хората се виждаха реално. Пандемията обаче наложи срещите и събиранията да бъдет прекратени или да се провеждат при определени мерки. Така изразът "Да се видим" стана неизменно свързан с програми с видеонаблюдение от мрежата. В онлайн преживявания се превърнаха спектаклите на оперите, разходките в галерии и сабития от всякакъв характер. 

Думите променят смисъла си, а смисълът порменя нас. Затова със сигурност ще излезем променени от тази ситуация. Важното е все пак да е към по-добро.