До рак могат да доведат лампите с ултравиолетови лъчи, предназначени за изпичане на гел лак. Това показа проучване на учени в Калифорнийския университет. 

Проучването показало, че в 20-минутна сесия с ултравиолетова светлина загиват от 20 до 30% от изложените клетки - човешки и миши. Около 65% до 70% от клетките умират след три 20-минутни сесии.

РАК НА КОЖАТА

“Разгледахме пациенти с рак на кожата и виждаме абсолютно същите модели на мутации, като при тези, използвали UV лампи”, споделя каза Людмил Александров, професор по биоинженерство в университета и автор на изследването.

Екипът на изследването посочва, че експерименталните резултати и предишните доказателства сочат силно радиацията от UV лампите за лак за нокти като потенциална причина за рак. 

Потърсихме мнението на няколко известни салона за маникюр, в различни градове на България. 

ЗАПОЗНАТИ ЛИ СА С ОПАСНОСТТА? 

Тея Добрева от студио „Огледала“ град Разград, е категорична, че всички сертифицирани салони в страната би трябвало да използва LED, а не UV лампи.

"Те са по-нови и имат предимство пред тези с UV лъчите" 

Според нея вредата от UV лампите за маникюр е идентична с тази от солариум.

"LED лампите обаче имат различен спектър и при тях е невъзможно да проникнат в епидермиса."

Според Деница Василева, салон DG Nails, гр. Пловдив в салоните преобладават комбинираните лампи за изпичане на лак. В нейния салон се използват само LED лампи. Тя закупува продукти за работата си единствено от сертифицирани и проверени места за козметика.

„Лампите са, за да полимеризират лака и местата за закупуване на продуктите за маникюр трябва да са проверени. Професионалните производители вече предлагат само лампи с LED лъчи“.

Деница препоръчва посещаването на салони за маникюр да е на три седмици, до месец. В този случай, здравето на нокътя е гарантирано.

Прочетете повече за UV лъчите >>> 

UV светлината съществува в три форми: UVA, UVB и UVC.

За тях се замисляме най-вече през лятото, когато трябва да пазим кожата си от силното слънце. 

„Наблюдава се тенденция към увеличаване рака на кожата, което е изключително шокиращо за мен, тъй като е един от най-предотвратимите ракови изменения. Това се осъществява чрез прилагане на слънцезащита – висок фактор 50+. Трябва обаче да се предпазваме от UVA и UVB лъчите, а 50-ият фактор е само към UVB“, поясни д-р Самер Шокър, при гостуване в "Тази събота и неделя".

Учените предупреждават, че е необходимо по-дълго епидемиологично проучване, за да се каже категорично, че използването на устройства за UV сушене води до повишен риск от рак на кожата, въпреки че може да е нужно десетилетие, преди такова изследване да бъде завършено и впоследствие да информира обществеността.

LED светлина

Светодиодът или светоизлъчващият диод на английски: light-emitting diode, LED е полупроводников диод, който излъчва некохерентна светлина в тесен спектър. 

По-голяма част от устройствата, съдържащи светодиоди са „безопасни при всички условия на нормална употреба“, пише wikipedia.org. Така са класифицирани като „Клас 1 LED“ / „LED Klasse 1“. Съществуват и някои изключително ярки светодиоди, които на теория могат да предизвикат временна слепота и за това са класифицирани като „Клас 2“.