Българската природа е богата на билки и лечебни треви, които все по-често започват да се употребяват в козметичните продукти. Имената и силата им обаче все още са малко познати, затова и предизвикват учудване, когато ги прочетем на етикета със съдържанието. И ако със слузта от охлюви и смления изсушен плод от диворастяща шипка почти свикнахме, то какво ще зажете за:

Чемерика

Това е билка, използвана в българската народна медицина като едно от най-мощните средства против пърход и косопад. Расте по влажните и мочурливи места. Билката е силно отровна. Според историята с нея е бил отровен Александър Македонски. Като всяка билка обаче, отровата се регулира спрямо количеството и честотата на употреба. Настойка от корените на чемерика се използват за фрикции на скалпа при косопад и за по-интензивен растеж на косата. Използва се в пампоани и балсами за коса.

Бяла дъвка

Другото име на бялата дъвка е смола мастик. Тя притежава изключителни противовъзпалителни, подхранващи и стягащи кожата действия. Това я прави незаменима съставка в продуктите, които се борят с бръчките. Смолата Мастикс от векове е известна със своето подмладяващо действие.