Колаген - видове за здрави стави, млада кожа и лице без бръчки (част 2)

Продължаваме със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов
25 Декември 2019
Снимка: iStock

Какво представлява колагенът? Колагенът е протеин, който образува съединителна тъкан в тялото. Присъства в мускулите, костите, кожата, кръвоносните съдове, храносмилателната система и сухожилията. Тялото натурално произвежда колаген, но с времето това производство значително намалява и води до бръчки, петна по кожата, ставни проблеми и други. Колагенът се изчерпва с много по-бързи темпове при нездравословно хранене, хормонален дисбаланс, дехидратация, прекомерно излагане на слънце. Редица проучвания доказват, че колагенът има положително действие за намаляване на бръчките, поддържане на здрави и еластични стави, здрави кости и подобраване на хидратацията на кожата. За различните ползи от протеина има и различни видове колаген. Например един тип е най-ценен за кожата, а друг подпомага здравето и възстановяването на ставите. След като представихме първа част за ползите от колагена, продължаваме напред.

Видове колаген и за какво се използват?

Разделят се на няколко вида и човек трябва да избере хранителната добавка, която ще поддържа най-добре целите му. Следните са най-често срещаните видове колаген, които може да намерите в магазини или онлайн:

Колаген Тип 1: Това е един от най-разпространените видове, присъстващи в човешкото тяло и помага за поддържане на кожата. Често се комбинира с други съставки, подкрепящи същата цел, например хиалуронова киселина;

Колаген Тип 2: Присъства предимно в хрущяла и спомага за укрепване на здравето на ставите. Често се комбинира с витамин Е, куркума, MSM, 3-ластин и др.

Колаген Тип 3: Този тип колаген също подпомага здравето на кожата чрез подобряване на еластичността;

Колаген Тип 5: Насърчава растежа на плацентата при бременни жени;

Колаген Тип 10: Среща се в хрущяла и насърчава здравето и развитието на костите.

Повечето хранителни добавки ще съдържат няколко вида колаген, с превес на 1 или 2 конкретни. По същия начин може да се гледа и на зеленчуците. Един зеленчук не е богат само на 1-2 витамина, но винаги има превес на няколко конкретни, спрямо другите.

Важно: Доказано е, че витамин C е изключително ценен за синтеза на колаген. Поради тази причина във всеки по-напреднал колаген комплекс ще има наличие на витамина. Ако не сте сигурни как да изберете качествен продукт,  моята препоръка е да се консултирате предварително.

Интересен факт: Някои видове колаген, включително тип 1, са до 10 пъти по-силни от стоманата.

Предотвратяване загубата на колаген – важни стъпки

Здравословен хранителен режим може да помогне на тялото да произвежда по-ефективно колаген. Също така, няма логика да приемаме хранителни добавки с колаген, ако постоянно му вредим с ежедневните си навици.

Храни, които спомагат образуването на колаген:

Пролин: източници са яйчни белтъци, месо, сирене, соя и зеле;

Антоцианини: къпини, боровинки, череши и малини;

Витамин C: портокали, ягоди, чушки и броколи;

Мед: миди, ядки, червено месо;

Витамин A: сладки картофи, моркови, риба тон, спанак и др.

Какво уврежда колагена?

Някои фактори не зависят от нас, но други са напълно под наш контрол и могат да изтощят значително нивата на колаген в организма.

1. Висока консумация на захар

Диета с високо съдържание на захар увеличава скоростта на гликация. Гликацията е процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция. Процесът нарушава функциите на молекулите в организма ни и уврежда колагена на кръвоносните съдове, като по този начин ни прави по-предразположени към хормонални смущения, сърдечно-съдови, мозъчни и други заболявания.

2. Тютюнопушене

Химикали, присъстващи в тютюневия дим, увреждат както колагена, така и еластина в кожата. Никотинът също стеснява кръвоносните съдове във външните слоеве на кожата. Това компрометира здравето на кожата, като намалява доставката на хранителни вещества и кислород към най-големия орган в нашето тяло.

Снимка: iStock

3. Прекомерно слънчево излагане

Ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина ускоряват разграждането на протеина, увреждайки колагеновите влакна и причинявайки натрупване на анормален еластин. UV лъчите увреждат колагена в дермата и кожата се възстановява неправилно, образувайки бръчки. Въпреки че определено излагане на слънце е полезно, най-малкото за синтезиране на важния витамин Д, то прекомерното излагане не е желателно.

4. Автоимунни нарушения

Някои автоимунни разстройства могат да са причина антитела да се насочват към колагена.

5. Процесът стареене

Причинява прогресивен спад в нивата на колаген. Този фактор няма начин да се предотврати, но има много начини, чрез които да се забави значително. Избягването на тютюна и излишното излагане на слънце. Спазването на здравословен хранителен режим и диета, както и следването на систематизирана фитнес програма ще спомогнат значително за редуциране на видимото стареене и за защитата на колагена, поддържайки кожата, костите, мускулите и ставите здрави за по-дълго време.

Колаген противопоказания / Колаген вреди

Приемът на колаген се счита за безопасен при здрави хора. Може да причини храносмилателни странични ефекти при хора предразположени към тях. Препоръчително е човек предразположен към какъвто и да е стомашен дискомфорт, преди прием да се консултира с вещо лице. Консултацията с лекар е задължителна, ако се приема с цел подобряване на конкретно заболяване или по време на бременност и кърмене. При несъобразено висок прием може да се наблюдават следните противопоказания:

- диария

- усещане за тежест в стомаха

- обрив

Важно е да се избират качествени продукти, които са тествани и отговарят на най-високи стандарти за качество. По този начин се минимизира рискът от какъвто и да е страничен ефект.

Допълнителен съвет: Някои видове колаген са направени от рибен източник, a други от телешки или свински. Ако имате непоносимост към риба например, ще е важно предварително да проверите източника на колагена и да го избегнете.

Богати на колаген храни

Натурален колаген се намира в съединителните тъкани на животните. Следователно източници на протеина са храни като:

- пилешка и свинска кожа;

- говеждо месо;

- храни с желатин (например костен бульон);

- риба.

Необходими са повече изследваня, за да се определи дали консумацията на богати на колаген храни всъщност спомага за увеличаването на протеина в тялото. Колагенът в храната се разгражда на отделни аминокиселини и пептиди чрез храносмилателни ензими, докато протеинът в добавките вече е разграден (или хидролизиран), което спомага за по-ефективното усвояване според проучванията.

Очаквайте продължение на ползите от приема на колаген, представени от фитнес инструктора Станимир Михов!

 

  • Идеи за градински декор, които можеш да направиш сам с материали от Mr. Bricolage
  • Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април
  • За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция  
  • Как да изберете правилното автомобилно масло?
Ще ви хареса
  • Дорис Дей – отиде си една легенда на киното и музиката
  • Последователите на Петър Дънов посрещнаха Слънчевата нова година (ВИДЕО)
ОЩЕ OT НАШИТЕ САЙТОВЕ
  • BTV.BG
    Тръпката е в efbet Лига – шампионатът се разделя на 3 групи, интригата е на макс!
  • BTV.BG
    Без каква екипировка не трябва да се качвате на мотора
  • BTV.BG
    Тази вечер в "Аз обичам България"...
  • Фермата
    Мартина след предизвикателството "Фермата: Нишката на живота"
  • Фермата
    Рецептите на баба Дешка
  • Фермата
    Как се промени животът на Георги Георгиев и Андрей Стефанов след "Фермата"?
  • България търси талант
    Естер Браун след "България търси талант"
  • България търси талант
    14-годишната Жени Кринчева – финалист в „България търси талант“ със супер успех в международен конкурс
  • България търси талант
    Петър Байков - един човек с 45 гласа
  • Гласът на България
    Никола Стоянов – Ник от сезон 9 на „Гласът на България“ представя нова песен с бандата си
  • Гласът на България
    Миро с впечатляващ The Grand Finale в сряда вечерта
  • Гласът на България
    Илона Иванова от "Гласът на България" до награда БАФТА!
  • masterchef
    Шефът на шефовете Явор Сарафов е седмичен коментатор в "Преди обед"
  • masterchef
    Вицешампионката от последния сезон на MasterChef Биляна Стамова готви в "Преди обед"
  • masterchef
    Chef Кустев готви паста със сепия и скариди в "Преди обед"
  • btv новините
    „Великден за всеки“ ще се опитат да направят ученици от Хасково
  • btv новините
    Дънна риба от Антарктида в Пловдив: Редкият вид едва оцелява в пътуването до България
  • btv новините
    Трагедията в Солинген: Нови разкрития за пожара, при който изгоря българско семейство