Хиалуроновата киселина може да бъде намерена в множество от човешките органи и тъкани – кожа, клапите на сърцето, стъкловидното тяло на окото, ставния хрущял и синовиалната течност, както в съединителната, епителната и нервната тъкан.

След като ви представихме първата част за приложението, страничните ефекти и рисковете от хиалуроновата киселина, сега преминаваме напред.

Синтез на хуалуронова киселина

Синтезата на хиалуроновата киселина с търговска цел е възможна от гребен на петел, витреус от телешки очи, пилешки хрущял и чрез микробна ферментация.

В миналото, поради голямото ѝ молекулно тегло, абсорбцията на хиалуроновата киселина в гастро-интестиналния тракт е била невъзможна.

Днес, с развитието на ензимните технологии е възможно получаването на по-нискомолекулни полимери на съединението. Това позволява лесна абсорбция на хиалуроновата киселина, когато тя се приема през устата.

Препаратите за поддържане на кожата (кремове, лосиони и таблетки), съдържащи хиалуронова киселина, повишават съдържанието на влага в повърхностните слоеве на кожата. Те снабдяват зрялата и суха кожа трайно с вода, водят до изглаждане на кожната повърхност и укрепват съпротивителните сили на кожата.

Недостатъци на хиалуроновата киселина

Недостатъците на хиалуроновата киселина са малко, поради факта, че тя е естествено вещество в човешкото тяло. Те са свързани с начина на приложение и трайността ѝ. Като дермален филър хиалуроновата киселина има временно действие и е необходимо непрекъснатото ѝ приложение. Има трайност малко над година и е необходимо подновяването на филърите за запазване на ефекта им.

Външното приложение чрез различни козметични продукти също дава добри резултати, но по-бавни и не напълно предвидими. Ефектът не може да се сравни с този, при инжекционно приложение.

Снимка: iStock

Инжекционното приложение на хиалуроновата киселина има някои контраиндикации (противопоказания). Нарушенията на съсирването на кръвта могат да доведат до хематоми (кръвоизливи по кожата), синини, трудно зарастващи малки ранички и др. По същия начин действа и приемът на антикоагуланти (лекарства, които възпрепятстват съсирването на кръвта). Инфекциозните заболявания с различна етиология трябва да бъдат открити и лекувани преди приложението на филър, както и различни кожни заболявания.

По време на бременност и в период на кърмене не се прилага инжекционен филър, въпреки че няма конкретни доказателства за вредата на хиалуроновата киселина по време на този период.

При възпалителни образования на лицето и проблеми със съединителната тъкан не се прилага инжекционно хиалуронова киселина, тъй като може да се наблюдават нежелани усложнения и непредвиден ефект. При цикатрикси (белези) по лицето от травми е необходимо да се направят допълнителни изследвания на слоевете на кожата, за да се избере най-подходящата манипулация. Онкологичните заболявания са абсолютно противопоказание за поставянето на филър.

При индивидуална непоносимост към прилагани лекарства трябва да се внимава с конкретните съставки на избрания филър. Необходимо е да се направят тестове преди предприемане на процедурата. Също така при други козметични процедури (по-рано въведен ботокс, пилинг) е необходимо да бъде предупреден специалистът, който ще извърши манипулацията. Периодът между инжектирането с хиалуронова киселина и пилинга не трябва да е по – малко от 2 седмици.

Важно е да се използват филъри от една марка, или такива, чиято съвместимост е сигурна, за да не се получават реакции, свързани с различия в състава на използваните хиалуронови филъри. Противопоказания за прием на хиалуронова киселина на капсули са бременност и кърмене, онкозаболявания и индивидуална непоносимост.