Свикнали сме да асоциираме тънко нарязаните парченца най-вече с картофи, с нездравословно пържене, тежка мазнина и много сол. Защо? Защото това е продуктът, който ни се предлага масово в магазинната мрежа. Ако и вие сте фенове на чипса обаче, в никакъв случай не се чувствайте задължени да купувате точно това.
Готвенето е фантазия и вкус!
Вместо картофи - цвекло, тиква, зелен боб.
Вместо пържене - сушене или печене.
Вместо олио или палмово масло - зехтин.
Вместо консерванти и овкусители - свежи подправки и хапване на току-що приготвен чипс.
Чипс от лилави картофи и батати
Разноцветните кръгчета със сигурност ще бъдат много по-забавни за децата и ще ги хапнат с удоволствие. Имайте предвид, че бататите са сладки - на вкус приличат много повече на тиква, отколкото на традиционните картофи. Нарежете ги на тънки кръгчета, поръсете със зехтин и овкусете. Розмаринът и мащерката чудесно се комбинират с цветния чипс. Поставете в тава, застлана с хартия и изпечете за 20-25 минути.
Чипс от тиква
Обелете и нарежете тиквата на тънки и дълги парченца. Загрейте фурната на 230 градуса. Подредете парчетата в намазнена тава. Поръсете ги със сол и леко лют пипер (той ще балансира сладостта на тиквата). Печете до златисто 20 минути. По средата на печенето разбъркакайте.
Сух чипс от зелен фасул
Ако имате уред за сушене на плодове, подредете зеления фасул върху тавите и сушете при температура 50-55 градуса. Добре е зеленият фасул предварително да се запари, докато стане прозрачен. Тъй като сушенето отнема повече време (по препоръки на производителите на уредите поне 10 часа), друг вариант за подготовка е изпичането във фурна.
Подправете чипса със сусамово олио. Докато е топъл, може да поръсите с пармезан или ситно смлени печени бадеми.
Как е възникнал чипсът?
Първоначалната рецепта за картофен чипс е създадена в Саратога Спрингс, Ню Йорк, на 24 август 1853 г. Ядосан от един редовен посетител, който многократно му връщал пържените картофи под предлог, че били твърде дебело нарязани и меки, готвачът на хотел Moon Lake Lodge, Джордж Кръм, решил да се пошегува и нарязал картофите на много тънко, изпържил ги, докато станали хрупкави, и ги посолил допълнително. Противно на очакванията на готвача, посетителят (твърди се, че това бил железопътният магнат Корнелиус Вандербилт) харесал новия вид пържени картофи. Така те започнали редовно да се предлагат в менюто на ресторанта под името „Саратога чипс“.