Коледните пости са времето, когато прочистваме както тялото, така и душите си, в подготовка за един от най-светлите празници - Рождество Христово. Началото на постите е 15 ноември, краят - 24 декември. Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. Постите не са диета и имат много по-голяма крайна цел - въздържанието от храна е начин за борба с греха.  

Снимка: Bistro.bgПо време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио. През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на дните сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират само в някои от дните.

Постите по дати:

15-22 ноември - строг пост
23 ноември - 19 декември - позволено е вино, риба и морски дарове (с изключение на сряда и петък, когато отново е строг пост)
20- 24 декември - строг пост. В последната нощ отбелязваме Бъдни вечер.
25 декември - блажи се (ядат се месо и млечни продукти)

Постите често са трудни за хората, защото са затруднени в избора. Ограниченията свиват възможностите за купуване на готова храна, трудно е и да изберете нещо за обяд или вечеря в заведение. Затова избрахме 10 рецепти с постни ястия, които може да хапвате по време на Коледните пости. 

1. Сирене от кашу и боровинки
Млечни продукти са тези, които най-много липсват на постещите. Алтернативата са ядковите млека и сирена. 

2. Лещата е един от продуктите, които се готвят бързо и засищат.

3. След лещата добавяме и боба.

4. Сармите са класика, защото много хора ги приготвят за постната вечеря на Бъдни вечер. Може да замените олиото със зехтин.

5. Освен в зелеви листа, сармите може да завиете в праз или лозови листа.

6. Лучника може да хапвате както за закуска, така и за вечеря. 

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

7. По време на пости различните сладки десерти са подходящ избор за закуска и следобедно хапване. Ядките и сушените плодове са един от основните продукти в състава им. Ако купувате такива сладкиши, внимавайте за мляко и мая в състава им. Постът не ги разрешава. 

8. Ако изпечете пресни плодове, те ще станат по-сладки, защото течността в тях се изпарява и вкусът става по-интензивен.

9. В дните, когато рибата е позволена, може да си направите нещо бързо и лесно - печена с някакъв зеленчук.

10. И не на последно място - хлябът. Филийки с маслинен пастет и хумус на закуска, малко крутони в крем супата, лек зеленчуков сандвич следобед и ето, ето многото приложения на пълнозърнестия хляб. 

Снимка: iStock