Повечето хора знаят, че витамин С се съдържа основно в портокалите и касиса, че при дефицит може да се развие заболяването скорбут, но някои митове за този така важен хранителен елемент са все още срещани, а истината е, че благодарение на науката познанията за него се разширяват и обогатяват.

Едно съвсем ново проучване от университета в Колорадо, Боулдър, установи, че 500 мг доза от витамин С има защитен ефект върху кръвоносните съдове.

#Витамин С предпазва от простудни заболявания - мит
С настъпването на грипния сезон, много хора започват да се зареждат с повече дози синтетичен витамин С, мислейки си, че така ще подсилят защитните механизми на организма си. За съжаление обаче това не само, че не е вярно, но не е и полезно! Докато някои проучвания показват, че хората, които приемат редовно витамин С, имат по-кратки и бързо отминаващи настинки, то много повече са изследванията, според които по-голямата част от хората, приемащи високи дози витамин С, рискът от заразяване от грип не намалява. Вярно е, че витамин С е от решаващо значение за функцията на имунната система и че играе ключова роля в заздравяването на рани. Но най-добрият начин да се поддържа силна имунна система е да се яде здравословно, включително богати на витамин С продукти.

#Дефицитът от витамин С се проявява в редки случаи - факт
Нашите тела не могат да произвеждат витамин С, което прави този хранителен елемент изключително важен за нашето здраве. Но дори и дефицитът от витамин С, симптомите, при който са кървене на венците и от носа, подуване на ставите, груба и суха кожа, както и синини, е доста рядко явление.

Препоръчителната дневна доза за възрастни е 75 мг за жените и 90 мг за мъжете, въпреки че много експерти смятат, че трябва те да се повишат до 200 мг. Един средно голям портокал осигурява около 70 мг, а заболяването скорбут може да бъде предотвратено с най-малко от 10 мг дневни дози витамин C. С други думи, най-вероятно не сте изложени на риск от истински дефицит, но това не означава, че не трябва да се стремите да приемате необходимите дневни количества от него.

#Цитрусите са най-добрият източник на витамин C - мит
Всички сме чували, че цитрусовите плодове са най-добрият източник на витамин С. Да, ама не. Има и други храни, които могат да се похвалят с повече съдържание на витамин С в състава си. Такива са например червените сурови чушки. Само в една чушка, с размер колкото 1 топка за тенис, се съдържат 200-300 мг витамин С. Други чудесни източници на витамин С са броколите, брюкселското зеле, касисът, кивито, ягодите, папаята, ананасът и пъпешът, както и (разбира се) и цитрусовите плодове, като портокали, мандарини и грейпфрути.

#Адекватният прием на витамин С помага за намаляване на теглото - факт
Ниското ниво на витамин С в кръвта се свързва с по-високото количество на мазнини в тялото. Това доказва проучване, при което хората с по-висока обиколка на талията и наднормено тегло били наблюдавани по-ниски нива на витамин С в сравнение с тези, които били с нормално тегло. Скорошно проучване, проведено в Университета на Аризона, установило, че подходящата концентрация на витамин С се отразява благоприятно, тъй като улеснява усвояването на натрупаните излишни мазнини и източник на енергия, независимо от физическата активност на тялото.

#Не е възможно да се предозира витамин С - мит
Човешкото тяло не може да съхранява витамин С. Когато консумираме повече от необходимите дневни дози, излишъкът се елиминира чрез бъбреците в урината. Това не означава обаче, че големите дози не могат да доведат до нежелани странични ефекти. Витамин С е едно от вещества, които има установена допустима доза, превишаването на която може да доведе до стомашни проблеми, като подуване на корема, разстройство, диария, гадене, повръщане, стомашни киселини, главоболие, камъни в бъбреците и др.