Според американско проучване всяка 1 от 8 татуирани дами след време не харесва тауировката си. За щастие, това завинаги е поправимо и е възможно да се откажете от миналото си решение. Тази възможност могат да грабнат по-младите, но преди да го направите, е редно да знаете какви са стъпките и какво ви очаква.

1. Консултирайте се с дерматолог

Това е задължителна стъпка за всеки, който е решил да премине през подобна процедура. Специалистът ще прецени дали сте подходящи за нея спрямо някои фактори - като типа на кожата ви, размера, местоположението, цветовете и количеството мастило на татуировката. Имайте предвид, че лекарствата и личната ви медицинска история също могат да наклонят везните.

2. Лечението е бързо, но е на етапи и не е безболезнено

Извършва се като амбулаторна процедура, включва лазер за отстраняване на пигменти и не е много комфортно. Някои клиники предлагат локална упойка, за да намалят болката. Една сесия за премахване може да продължи от 30 секунди до 5 минути, като това зависи от размера на татуировката. След процедурата се поставя хладен компрес и успокояващ гел на мястото. Може да усещате района върху кожата като след слънчево изгаряне. Дават се и други инструкции на пациента как да се погрижи за кожата си. Целият процес отнема общо от 8 до 12 сесии, лазерите по същество разбиват и "демонтират" мастилото от кожата ви. След всяко третиране частиците мастило стават все по-малки и по-малки, докато не се усвоят от макрофагите по тялото ви.

Снимка: iStock

3. Реално вие изхвърляте татуировката през тялото си чрез дефекация

Разбитите и смалени частици от мастилото, като железните оксиди (които са компоненти на черното мастило) се преработват и изхвърлят от организма ви. Това се случва благодарение на черния дроб чрез дефекация, като някои частици се премахват с потене и уриниране. Поради тази причина пациентите се окуражават да са по-активни и да пият между 8 и 10 чаши вода дневно, за да помогнат на имунната си система и организма да се прочисти. Интервалът между процедурите е не по-малко от 6 седмици, защото толкова е времето необходимо за резорбиране и изхвърляне на раздробените частици пигмент от тялото.

Снимка: iStock

4. Успехът от премахването зависи от редица фактори

Има много неща, които са намесени в "играта" за успешното отстраняване на татуировката ви с лазер. 

- Мястото, на което сте избрали да я поставите. Има участъци, които са добре снабдени с кръв и те реагират по-добре на процедурата. Скалпът и лицето са по-предразположени към премахването на татуировки от крайниците и пръстите ви.

- Видът на кожата ви е от значение. По-тъмните хора имат пигменти по нея и те ще се сблъскват с лазера, а това може да забави процеса на отстраняване.

- Професионалната татуировка е по-добра идея от любителската, но се премахва по-трудно от нея. Втората не е с толкова качествено мастило и обикновено не е толкова добре направена върху кожата.

- По-старите татуировки се премахват по-бързо, защото тялото ви започва самостоятелен процес за отстраняване от деня на поставянето им.

- Типът мастило, както и цветът му, се отразяват на процеса. Черното мастило се премахва по-лесно от цветните и ярките му другари. Причината е, че лазерът е насочен към по-тъмните пигменти. Най-трудни за премахване са червените, жълтите и бледозелените.

- Здравето ви има основна функция в отстраняването на татуировката, защото вашето тяло и имунна система са тези, които елиминират частиците мастило. Трябва да пиете повече течности, да се движите и да живеете здравословен начин на живот, за да сте добре и да се отървете от татуировката си успешно.

5. Възможно е да получите странични нежелани реакции

Процедурата е безопасна, но и това се случва. За да се застраховате, е редно да изберете професионалист, който има необходимите документи за дерматолог и е обучен добре. Основните рискове са хиперпигментация или хипопигментация - повече или по-малко производство на меланин в резултат на процедурата, което води до поява на белези. Новите уреди и добрите специалисти в областта водят до намаляване на появяването на нежелани реакции от процедурата.