Напоследък термините здравословно, правилно, балансирано хранене ни заливат отвсякъде. Морето от информация е необятно и често в това същото море хората, които не могат да плуват, се губят. Други се съпротивляват с всички сили, опитвайки се да запазят и малкото си останал разсъдък по отношение на храната. Трети прекарват години в опити да намерят баланса, често за съжаление, затъвайки все по-надълбоко.

Неслучайно сред експертите по хранене се появи новият термин - “malnutrition” или “недохранване”. Но тук не говорим за реална липса на храна. Говорим за липса на ценни вещества, които да нахранят клетките. Защото ние сме клетъчни организми, а целта на храненето е да набавим ценни вещества за тях, не само да си напълним стомаха. Зелените храни се грижат до голяма степен да не попаднем в тази категория, като ни помагат да сме здрави и да набавяме на тялото си всеки ден витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, от които има нужда, за да се чувства добре.

Зелената вълна се отнася за всички зеленчуци, билки и подправки, които са зелени на цвят и стават за ядене - спанак, рукола, маруля, магданоз, мента, зелен лук и други. А причините, поради които тези храни е добре да бъдат част от ежедневието ни, са много. Нека видим някои от тях.


Eто някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш: