Напоследък термините здравословно, правилно, балансирано хранене ни заливат отвсякъде. Морето от информация е необятно и често в това същото море хората, които не могат да плуват, се губят. Други се съпротивляват с всички сили, опитвайки се да запазят и малкото си останал разсъдък по отношение на храната. Трети прекарват години в опити да намерят баланса, често за съжаление, затъвайки все по-надълбоко.

Неслучайно сред експертите по хранене се появи новият термин - “malnutrition” или “недохранване”. Но тук не говорим за реална липса на храна. Говорим за липса на ценни вещества, които да нахранят клетките. Защото ние сме клетъчни организми, а целта на храненето е да набавим ценни вещества за тях, не само да си напълним стомаха. Зелените храни се грижат до голяма степен да не попаднем в тази категория, като ни помагат да сме здрави и да набавяме на тялото си всеки ден витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, от които има нужда, за да се чувства добре.

Зелената вълна се отнася за всички зеленчуци, билки и подправки, които са зелени на цвят и стават за ядене - спанак, рукола, маруля, магданоз, мента, зелен лук и други. А причините, поради които тези храни е добре да бъдат част от ежедневието ни, са много. Нека видим някои от тях.


Eто някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:

 

Eто някои от най-известните зелени храни в България и как да ги ядеш:

Диви зеленолистни

 


Сред най-известните представители на вида са: дива рукола или познатото ни още глухарче, див спанак, коприва, градинска лобода, лапад, тученица, киселец, кресон и дива маруля. Всички те са налични в България по полянки и градинки, а някои са познати още като плевели. Истината за тях обаче е съвсем различна – освен че са изключително богати на ценни вещества, те са и по природа органични, био, диви. Ако трябва да съм напълно откровена, ще ти кажа, че дивите зеленолистни имат около 5 пъти повече ползи за здравето от индустриализираните си събратя. Затова - запретвай ръкави и отивай в гората! Използвай дивите зеленолистни като акцент към фрешове, смутита, салати и ястия.


Рукола


 

Най-вкусна е добавена към салата, салата-ястие или като допълнителна екстра към друго ястие, пък било то и пица. Рядко се използва във фрешове и смутита, но пък нищо не ти пречи да пробваш и да споделиш как е. Извън всичко вече изброено като съдържание на хлорофил, вода, фибри и т.н., руколата се води и един от най-мощните афродизиаци и е използвана като такава още в древен Рим. Тоест, кара те да изглеждаш секси.


Мента


Освежаваща билка със силно изявен аромат и много ползи за здравето. Най-често се използва за успокояване на храносмилателния тракт, при колити, гадене, болки в стомаха и спазми. Високото й съдържание на ментол обаче има доказано благотворно влияние и при сърдечно-съдови заболявания, защото предизвиква рефлекторно разширяване на коронарните съдове при стенокардия. Има също така антисептично и болкоуспокояващо действие при възпалителни процеси на горните дихателни пътища и чаят от мента е удачен избор при грипове, настинки, запушен нос и възпалено гърло.

Магданоз


Най-любимата билка на българина, която освен че бие повечето зеленолистни по почти всички параметри, е и невероятно вкусна. Придава свежест на всяко смути и може спокойно да се комбинира с плодове. А сред салатите, в които намира централно място, са табуле – домати с магданоз и морковена – настърган морков с магданоз и кедрови ядки. Използвай магданоза свободно и като подправка към всяко друго ястие или супа, препоръчително в пресен вид. Скорошни научни проучвания дават на магданоза още противоракови свойства, заради съдържанието му на миристицин - органично съединение, което е в състояние да възпрепятства образуването на тумори. Магданозът се бори още с възпалителните процеси в човешкото тяло и е мощен детоксикатор.


Спанак


Типично българско зеленолистно, “любимо” на повечето деца. Отива изключително добре на фрешове, смутитата, салати, салати-ястия и супи. Сред най-изпъкващите му плюсове са подобряване толерантността към глюкоза при хора с диабет, заздравяване на костите, намаляване на кръвното налягане и риска от развитие на астма.


Кейл. Кейлът е сред зеленолистните, които все още не се продават в магазините у нас, затова е сложен най-отдолу в списъка. Ако обаче попитаме колегите ни на запад, ще установим, че за кейл са чували всички – от децата до бабите и дядовците. Използва се също така повсеместно – от фрешове и смутита, до салати и ястия. Има специфичен вкус, който е трудно обясним без да се дегустира. В България за момента кейл можеш да си отгледаш единствено сам.

 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement