Природата се е погрижила при стрес да сме добре подготвени за борба или бягство. Да, но в наши дни стресът не е заради среща с мечка и изобщо не ни се налага да бягаме или да се бием с някой звяр. Стресът е заради проблеми в офиса или семейството, а резултатът е наднормено тегло. Ето как точно се случва това.

Постоянният стрес нарушава съня и нивото на кръвната захар в човешкия организъм. Това увеличава глада и съответно удоволствието от храненето. А най-лошото е, че с течение на времето освен нездравословните нива на телесните мазнини, стресът може да доведе и до диабет тип 2.

Когато сме под стрес, кръвната захар се повишава, а когато ядем, се връща бързо в норма. Учени от Leeds University (Великобритания) са установили, че след стресова ситуация ни трябват около три часа, за да възвърнем нормалните нива на кръвната си захар. Това е шест пъти повече време в сравнение с нормален и спокоен ден.

Причината е, че когато сме стресирани, преминаваме в режим „борба или бягство“. Тялото ни мисли, че е подложено на атака и освобождава повече глюкоза в кръвта, за да осигури енергия за мускулите. Когато се окаже, че реално нямаме нужда от тази енергия, панкреасът увеличава нивата на инсулин, за да нормализира кръвната захар. Високите нива на инсулина и спадащата кръвна захар ни карат да изпитваме глад – ето защо търсим сладко, когато сме под голям стрес.

Затова, ако искаме да сме в добра форма и здрави, трябва да ограничим стресовите ситуации около нас.

Снимка: iStock

Липсата на сън също ни влияе негативно
Колкото по-малко спим, толкова повече калории приемаме на следващия ден. Доказва го експеримент с няколко четиригодишни деца. Те си лягат два часа по-късно от обикновено и на следващия ден поемат с 20% повече калории. След това им позволяват да спят, колкото поискат, и консумацията на калории през деня спада, но все пак е с 14% калории повече от обикновено, защото безсънието все още оказва своето влияние.