Жълтото цветенце в тревните площи - глухарчето, е лечебно растение. Във фитотепарията се използват цветовете, листата и корените му. Чаят от цветовете улеснява черния дроб в обработката на мазнините и стимулира храносмилането. Свежа салата от листата възвръща силите при пролетна умора. Отварата от корени помагат при асцит и кожни проблеми. 

Глухарчето (лат. Taraxacum officinalis) е непретенциозно и вирее по целия свят. В миналото е било използвано за промиване при възпаление на очите. Лечебните му свойства са най-различни: засилва чревната перисталтика, намалява нивото на лошия холестерол LDH, понижава кръвната захар.

Помага при запек, подуване на червата, наднормено тегло, захарен диабет, хипертония, атеросклероза, подагра. 

Отварата от корени на глухарче присъства в билковите комбинации при чернодробна стеатоза, хроничен хепатит и асцит и за борба с кожните проблеми. 

От април до август е времето да се берат и сушат цветовете и листата от глухарче. 

Билковият домашен чая се приготвя като запарка от цветните кошнички - 1 с.л. се залива с 250 мл вода. След 3-5 мин се прецежда и се пие на малки глътки. Подобрява функцията на жлъчния мехур и бъбреците. 

Чай от листата на глухарче е отличен за детоксикация на организма.

Тъй като стимулира храносмилането, предупреждението към хора, които имат киселини или стомашна язва, е да пият чай и отвара от глухарче след ядене. 

Листата на глухарчето съдържат голямо количество калий, който действа диуретично. Набавят на организма витамините В1 и С. Швейцарската природна медицина препоръчва салата от листата му за кръвопрочистване. По същата причина тази билка почиства кожата, затова се препоръчва при акне и екзема. Изсушените листа могат да се добавят също към супи и чорби. 

Срещу пролетна умора - салата от свежи пролетни листа от глухарче 

Първи вариант:

Измитите листа се заливат с хладка солена вода и се оставят да престоят 30 минути. Нарязват се на дребно. Прибавят се свеж магданоз и копър, пресен лук, маслини и зехтин. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Втори вариант:

Комбинирана салата от листата на глухарче и киселец. След като се измият, те се накисват в подсолена вода. Престояват 30 мин. Нарязват се на дребно и се смесват с млечна майонеза. Поръсват се с натрошени орехи.

Сега е подходящия сезон да се възползваме от полезните свойства на глухарчето и да си приготвим свежа салата от листата му, както и да си наберем цветове и листа за чай през зимата.