След като вече ви представихме първата част със съвети на фитнес инструктора Станимир Михов за разтягане и подобряване на гъвкавостта, време е да продължим със стречинг упражнения за долна част на тялото.

Разтягането е важен аспект в тренировката, както силовите и кардио упражнения. Включването на някои упражнения във фитнес програма ще ви помогне да подобрите гъвкавостта, да намалите стягането и в крайна сметка да направите тренировките си в пъти по-ефективни и безопасни.

Стречинг упражнения за долна част на тялото

Стречинг упражнение за пояс

Застанете в изправено положение с гръб към стената, с леко свити колена. Изпънете двете ръце настрани като раменете докосват стената. Наклонете в едната посока като през цялото време дупето и раменете са в допир със стената. Останете в тази позиция около 1 минута, след това повторете от другата страна.

Стречинг упражнение за бедра

- за предна част на бедрата

Упражнение 1:

Застанете в позиция напад с един крак напред, а с другия на коляно. Сгънете задния крак в коляното и хванете глезена с ръка. Опитайте да изправите тялото като държите раменете над коляното. Ако разтягането в предното бедро е много силно, можете да останете леко наведени напред и да използвате стол за опора. Задръжте между 60-90 секунди.

Упражнение 2:

Застанете в позиция напад с един крак напред, а с другия на коляно. Свийте коляното на задния и облегнете на диван или стена. Опитайте да изправите тялото като държите раменете над коляното. Ако разтягането в предното бедро е много силно, можете да останете леко наведени напред и да използвате стол за опора. Задръжте между 60-90 секунди.

- за задна част на бедрата

От изправено положение наведете тялото напред и сгънете лактите като държите коленете изпънати, предната част на бедрата стегнати и натискате с лакти към пода. Останете в разтягането за поне 1 минута.

Стречинг упражнение за прасци

Упражнение 1:

От изправено положение изпънете назад единия крак, а другия свийте леко в коляното. За по-голяма стабилност използвайте стол или стена, на които да се опрете с ръце. Бавно отпуснете тялото към стената докато усетите разтягане в областта на прасеца. Задръжте в това положение за 1 минута на всеки крак.

Упражнение 2:

С единия крак стъпете върху тухличка за йога или по-дебела книга. Наведете тялото напред върху крака и внимавайте да не сгъвате коляно, докато не усетите разтягане в прасеца. Задръжте в това положение за 1 минута на всеки крак.

Стречинг упражнение за глезени

Заемете позиция седнали върху пети, дръжте петите точно зад дупето. Ако не усещате разтягане в предната част на глезена, стъпете с един крак напред и повдигнете коляното на задния, докато се появи разтягане. Задръжте 90 секунди при по-лесния вариант и 45-6о секунди на всеки крак във втория вариант.

Заключение

Редовното изпълнение на стречинг упражненията оказва влияние върху физическите ни способности, както и върху безопасната и ефективна тренировка. Упражненията за разтягане ще ви подготвят за всеки вид тренировка и ще допринасят за цялостната физическа и психическа релаксация. Бъдете сигурни, че тялото ви ще ви се отблагодари за положените грижи в тази област.