Едно опасно явление, което се нарича "мъртво течение" или "мъртво вълнение" (rip current) може да помрачи морската ни почивка, ако не сме внимателни. Това е участък във водата, който я задвижва с висока скорост навътре в морето, след което отново към брега. Участъците са с различна широчина, перпендикулярни на брега и се образуват на различни места с различна продължителност.

За да сте сигурни, че няма да попаднете на мъртво вълнение, плувайте на плажове, които са охраняеми, в участъците между поставените флагове или шамандури. С тях спасителите на плажа обозначават зоната, в която е безопасно.

Плажове, които са неохраняеми, не са проверени за мъртви вълнения. Т.е. когато видите табелка „Неохраняем плаж“, това не означава само, че никой няма да ви свирне от брега, ако влезете прекалено навътре. Това е сигнал, че водата не е проверена за мъртво вълнение, водовъртежи и други опасности.

Какво представлява мъртвото вълнение?

Мъртвото вълнение не е сезонно явление. То не се съобразява с месеци и време на годината. Вълнението е на периоди, които обаче са сравнително стабилни. Мъртвото течение може да остане на едно и също място с дни или с месеци. То е силно, сравнително тясно като пространство и се проявява не далеч от бреговата ивица.

Мъртвото вълнение всъщност „събира“ водите, които остават в плитчините на брега, за да ги върне обратно в морето. Това течение може да се види и с просто око по повърхността на водата. Там преобладава синьо-зеления цвят на морето и няма вълни. Образува се ивица в самата вода, която е по-различна на вид.

Доста е плашещо да попаднеш в мъртво течение, но има няколко неща, които трябва и които не трябва да се правят, ако това се случи.

Снимка: iStock

Правила за поведение в мъртво течение

  • Не се паникьосвайте.
  • Течението няма да ви завлече под водата. То ще ви поведе по-навътре в морето, след което ще ви върне обратно към брега. Така че е достатъчно само да имате достатъчно въздух в дробовете си и някакви умения да плувате, за да излезете от него.
  • Ако не сте добър плувец, вдигнете ръката си във въздуха – изпънете я високо над водата. Това дава знак на спасителите, че нещо нередно се случва с вас и те веднага ще дойдат да ви спасят.
  • Огледайте се около себе си. Ако може да видите краищата на течението, там, където вече има вълни и те се разбиват, плувайте натам.
  • Това, което никога не бива да правите, е да плувате срещу течението. Посоките им често се сменят и единственото, което ще ви се случи, е бързо да се изморите. Просто се оставете на течението, сигнализирайте на спасителя и оставете водата да ви завърти наоколо. Трябва да се плува не към брега, а настрани, успоредно на плажа. 
  • Една от големите опасности на мъртвото течение, е, че то е бързо. Водата понякога се завърта със скорост, която е предизвикателство дори за олимпийски шампиони. Спокойствието, което имат на повърхността обаче, ги прави да изглеждат лъжливо примамливи и много хора попадат в тях именно поради тази причина.

Още по темата от btvnovinite.bg: