Ако сте от дамите, за които животът е движение, а движението – живот, а скоро ви е споходила щастливата вест, че ще ставате мама, със сигурност това, което ще прочетете тук, ще ви успокои. То, разбира се, важи и за всички останали бъдещи майки. Със сигурност ще ви връхлетят (ако вече не са ви връхлетели) въпроси като: "Няма ли да навредя на бебето, ако продължа да спортувам?", "Трябва ли да намаля темпото?", "Как ще се отрази спортът върху бременността?", "Кои спортни дисциплини са полезни и кои – опасни за бебето?" и т.н. Без паника!!! Бързаме да ви успокоим. Отговорите на всички тези въпроси можем да обединим в един и да го формулираме така: Не спирайте да водите активен начин на живот, но с мяра!

Продължава >>

Как да спортувате

Няма спор – спортът поддържа здравето и подобрява самочувствието на всяка жена без значение бременна ли е тя или не. Истината е, че плуването, аеробиката, колоезденето или дори лекото тичане – за много бременни практикуването на подобни спортни дисциплини е… благословия! Много проучвания доказват ползата за спортуващите бъдещи майки. Досега няма данни, че при тях спонтанните аборти или усложненията са по-чести, отколкото при тези, които не се занимават със спорт, докато очакват своето бебе. Все пак, добре е да знаете, че не бива да спортувате със същото темпо както преди бременността. За вас трябва да бъдат табу спортни дейности, при които има повишен риск от наранявания, като: катерене, каране на ролери или кънки, скачане с бънджи и т.н., както и силови дисциплини, изискващи големи усилия и напрежение. За препоръчване са щадящите упражнения, които ви доставят удоволствие, като: йога, упражнения за бременни, редовно ходене пеша, тичане в тръс, всякакъв вид танци, колоездене, плуване.

Съветът на акушер-гинеколозите е: здравите бременни да спортуват през всичките 9 месеца! Оказва се, че тренировките са от изключителна полза не само за тях, но и за нероденото дете.

Кои са предимствата, оказващи благотворно въздействие върху бременността:

• Еластичната стабилна мускулатура осигурява по-добра опора на костната система, като предотвратява характерните за този период болки в кръста, предизвикания от растящия корем.

• Тренировките помагат за стабилизиране на сърдечно-съдовата система, която трябва да снабдява тялото с повече кръв.

• Движението и дори обикновеното ходене пеша предпазват от разширени вени и тромбози. Редовното спортуване предотвратява наднорменото тегло.

• Спортът оказва благотворно влияние и върху психиката. Той подобрява тонуса и поддържа емоционалното равновесие.

 

Ползи от спортуването за нероденото бебе:

• Благодарение на активния начин на живот на мама до бебето в корема й достига повече кръв и съответно – повече кислород

• Натоварването на коремните ви мускули му осигурява стабилно защитено положение във вашето тяло

• Двигателната активност на бъдещата майка допринася за развитието на вестибуларния апарат на нероденото и чувството му за равновесие. Това е така, защото спортът и танците допринасят за лекото полюшване на бебето в различни посоки и помагат в по-доброто му ориентиране в пространството. То се учи къде е горе и долу.

• Докосванията и нежният масаж на телцето по време на упражненията стимулират мозъка и изострят сетивата на бебето в корема.

• Децата на жени, обездвижени през бременността, често след раждането имат нужда от специална гимнастика и повече масажи, т.е. налага се да наваксат пропуснатото през вътреутробния период. И един съвет към бъдещите майки, които трябва да избягват активността по време на бременността поради усложнения: От време на време се поклащайте. Така ще осигурите на нероденото си необходимите му упражнения.