1. Слагане на лед

При травма на меките тъкани възниква остро възпаление, което причинява болка и подуване. Това е нормална, защитна реакция на организма. Ако сложим лед, ние забавяме възстановяването. Можем да ползваме лед веднага след травмата, за да намалим болката, но след това е желателно да прекратим охлаждането.

2. Обездвижване

В първите 72 часа след травмата е най-добре да се правят пасивни движения, т.е. някой друг (или вие, ако можете) да раздвижва наранения крайник. Така се избягва разпространението на подуването.

Във възстановителната фаза, между 72-ия час след травмата и шест седмици, колагенът трябва да бъде премоделиран. Затова е необходимо да се движите. Застояването само забавя лечението.

3. Да си мислим, че липсата на болка означава пълно възстановяване

Обикновено след 72-ия час болката утихва или изчезва напълно. Голяма грешка е да спрем физиотерапията в този момент. Рискът от повторно възпаление е много голям.

4. Взимане на много противовъзпалителни лекарства

В някои случаи взимането на лекарства от типа на ибупрофен може да забави въстановяването. Не прекалявайте с количествата.

5. Сами да си поставяме диагноза

Травмата може да е комплексна и да изисква различни лекарства и терапии за отделните си компоненти. Затова трябва да отидете при специалист. Той ще прецени от какви упражнения точно имате нужда. Правилният подход ще ви спести време и пари. Запомнете следното правило: Ако до 7 дни не усетите 80% възстановяване на травмираното място, посещението на лекарския кабинет е задължително.

6. Недостатъчна почивка между тренировките

Прекаляването с тренировките и неправилното хранене водят до умора и по-слаби резултати. Забавя се не само метаболизмът, но и възстановяването на травмата.

7. Грешни упражнения

Избирането на грешни упражнения може да забави значително възстановяването. Винаги започвайте с леки натоварвания и постепенно увеличавайте трудността, за да прецените кога трябва да спрете.