Милиони хора, особено тинейджъри, слушат ежедневно персонален плейър. Слушалките почти са се превърнали в продължение на техните уши. Музиката от МР3 плейърите и мобилните телефони са средство за поддържане на емоционален комфорт. Те са начин, по който тинейджърите се изолират от шумната обстановка в обществения транспорт и като разнообразие по време на пътуване. Просто начин за временно бягство от тежък проблем.

Последни проучвания на екип учени от Харвард показват, че слушането на силна музика през слушалки повече от 1 ч. на ден след пет години води до болки в ушите и частична глухота при всеки четвърти тинейджър. А повече от половината от потребителите на МРЗ плейъри от 18 до 30 годишна възраст усилват звука над 85 децибела, което е еквивалентно на поставяне на будилник на ухото. 

За опасно се смята ниво на звука, при което околните чуват музиката от слушалките на разстояние от един метър. Производителите на цифрови музикални плейъри поставят предупредителни надписи, когато виочината на звука надминава безопасните децибели за слуха. Малките слушалки вредят много повече от големите, защото въвеждат звука съвсем близо до тъпанчевата мембрана на ухото. Силните басове са най-опасни, затова ако слушате такава музика, задължително намалете звука.

Не се лишавайте от музикалния екстаз да скачате и да пеете колкото ви глас държи. Нужно е само да знаете следните правила:

- Времето, което прекарвате със слушалки, не трябва да надвишава 2-3 часа дневно.
- Използвайте слушалки тип "диадема", вместо мъничките "тапи", които се пъхат вътре в ухото.
- Не споделяйте слушалки с друг човек, заради риск от предаване на бактериална инфекция в ушите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Качеството на някои плейъри позволява да възпроизвеждат звук, който достига 120 децибела, силен като шумът от излитащ самолет с едно пояснение - работещите на аерогара ползват защитни шлемофони, за да предпазят слуха си от високите звукови нива.