Появата на ревност може да срине добрите взаимоотношения между двама влюбени. Поради чувството на ревност наред с топлото и внимателно отношение се дава ход на оскърбителни и подозрителни въпроси, претенции и заплахи. Тогава жестовете на внимание не са в състояние да уравновесят отрицателното поведение на партньора.

Недоверието в съчетание със словесната ярост  - с една дума гнявът води до разрушителни последствия и за човека, срещу когото са отправени думите и за ревнуващия. Подобни междуличностни отношения изтощават човек и той се превръща в подозрителен, недоверчив,  враждебен и свръхнаблюдателен.

Разбира се, има какво да се направи. Професионална психологична помощ в начален етап на "пропуканото" доверие е възможна.

Да обичате някого не означава, че го притежавате. Трайната връзка се основава единствено на взаимна любов, когато и двамата партньори взаимно отговарят на нуждите си.

Ревността не е неразделна част от любовта. Привидната любов, която поставя условия, всъщност е страх.

Гъвкавото разбирателство е постижимо, когато всеки един партньор мисли за доброто и на себе си, и на другия.

Колкото и сериозни да се оказват проблемите, не трябва да убиват радостта ви. Всички сме овладели сериозността доста добре. Сега е време да осъзнаем важността да бъдем весели. 

"Забавленията, радостта и щастието са духовни принципи." С тези думи завършва разоговорът ни с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София" в ефира на bTVRadio. Целият разговор може да чуете от аудиозаписа, публикуван в началото на поста "Ревността - страх от загуба".

 

Снимка:Thinkstock/Getty Images