Популярните билки – жълт кантарион, лайка, невен се ценни заради съдържанието на много лечебни вещества в тях. Изложените на повече слънце растения имат по-високо съдържание на етерични масла. Цветовете им се събират в началото на цъфтежа, в слънчевите и сухи дни. Използва се ножичка или остър нож, за да не се изскубват растенията с корените им.

Билките се сушат, без да се мият. Завързват се на букетчета и се оставят на сенчесто и проветриво място. Съхраняват се в книжни кесии или текстилни торбички, защото в метални кутии и пластмасови торбички има възможност билките да мухлясат и да почернеят. 

Годността на домашно събраните билки е до следващото лято.

Ако имате още миналогодишни билки, употребете ги за приятни лечебни вани, и се запасете с новата реколта. Около Еньов ден е най-подходящото време за бране на цъфтящите лечебни растения.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Жълтият кантарион е едно от най-ценните лечебни растения

В домашни условия той се суши на китки от 20-25 стръка.

Чаят от жълт кантарион традиционно се използва от нашия народ при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника и е наричан "балсам за стомаха”. Не бива да се пие без прекъсване повече от 6 месеца, заради потъмняването на кожата.

От незапомнени времена маслото от жълт кантарион е на почит за лекуване на рани. То е отлично средство за разтриване при болки в гърба, при ревматизъм, тригеминална невралгия.

Коликите при кърмачета се успокояват от лек масаж на коремчето с него.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Как се приготвя масло от жълт кантарион може да прочетете в следващия пост.