Сутрешното главоболие и жаждата след изпиване на голямо количество алкохол се дължат на дехидратацията на организма. Именно затова срещу махмурлук трябва да се пие по-често вода, за да се възстанови по-бързо водния баланс. Всеки човек има своята физиологична граница на поносимост и когато се пие без мярка, пост-алкохолното явление е махмурлук: умора, общо неразположение и слабост, гадене, повръщане, треперене, чувствителност към шум и светлина. На медицински език този сбор от неприятни симптоми се нарича veisalgia.

Махмурлукът е естаствена реакция на организма към токсичните ефекти на етиловия алкохол. Концентрираните алкохолни напитки провокират по-висок процент вредност. Проучванията сочат, че 2/3 от хората, които обичат да пият алкохол са изпитвали махмурлук поне веднъж в живота си.

Разредителните напитки са важни за компенсиране на обезводняването при консумация на концентриран алкохол. Факт е, че "Без мезе не бива да се пие!". Мазната или пържена храна забавя абсорбцията на алкохола.

Идеи за облекчаване на махмурлука

Нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, ибупрофен, парацетамол) могат да облекчат главоболието и общото неразположение, но тъй като дразнят стомашната лигавица, не трябва да се вземат на гладно. 

"Клин, клин избива!", но макар и облекчаващ симптоматиката, това е вариант, водещ към алкохолизъм, защото тялото не може да се възстанови напълно от алкохолната интоксикация.

Цитрусовия фреш връща енергията и задоволява повишената нужда на тялото от витамини и полезни вещества, което помага по-бързо да се изхвърлят токсичните метаболити. Това важи в пълна сила и за зелевия сок.

Топлият пилешки бульон определено е подходящ за възстановяване от махмурлук, но не и кафето. Кофеинът има допълнително дехидратиращ ефект върху вече обезводненото тяло.

Най-доброто средство срещу махмурлука е да се пие само в умерени количества качествен алкохол.