Високото ниво на холестерола в кръвта няма симптоми, но едно лабораторно изследване може да отчете четири важни стойности: общ холестерол, HDL (високоплътностен липопротеин), LDL (нископлътностен липопротеин) и триглицериди. С физическа активност и диета могат да се понижат "лошият" LDL холестерола и триглицеридите, и да се повиши „добрият” HDL холестерол. Основното, което трябва да се спазва при избора на храна, която консумирате редовно, е да преобладават пълнозърнести, богати на фибри хранителни продукти и тези, които съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини. Например:

Зехтин

Авторитетно място в здравословното диетично хранене заема зехтинът, заради способността да намалява натрупването на мазнини в черния дроб. Той го предпазва от мастно израждане като същевременно стимулира жлъчната секреция и предотвратява образуването на жлъчни камъни. Множество изследвания показват, че ненаситените мастни киселини в зехтина допринасят за предпазване от сърдечно-съдови заболявания. Високата му биологична стойност се дължи именно на богатото съдържание на мононенаситените мастни киселини (70-75%). Такъв висок процент мононенаситени мастни киселини се съдържат само и единствено в зехтина.

Ядки

Ядките добавяйте към сутрешната зърнена закуска, между храненията вместо мазен чипс. Подправяйте крем супите и салатите с тях, вместо с въглехидратни, мазни крутони. Лешниците, бадемите, орехите са пълни с полиненаситени мазнини, които ще стимулират образуването на "добрия" холестерол в организма.

Мазни риби - херинга, сьомга, скумрия

Организмът не може да синтезира сам омега-3, затова е необходимо да бъдат доставени с хранителните продукти. Омега- З се съдържат в мазните риби. Затова тези продукти станаха синоним на здравословно хранене. Ако в храната има достатъчно омега – З полиненаситени мастни киселини, нивото на холестерола се поддържа в нормата и така организмът се защитава от инфаркти и инсулти. Предотвратява се образуването на атеросклеротични плаки, запазва се паметта, вниманието и нормалното тегло.

Пълнозърнест хляб, овесени ядки и ориз

Организмът има нужда и от въглехидрати, но вместо бяло брашно и бяла захар, консумирайте пълнозърнесто брашно, ориз, овесени ядки. Те са богати на витамините А, В, Е и много микроелементи - магнезий, мед, калий, калций, цинк и др. Освен срещу повишен холестерол, те са много полезни при запек, наднормено тегло и завишени стойности на кръвната захар. 

Освен това може да заместите вкусните дресинги, в които има винаги захар, с ябълков оцет или лимонов сок. От алкохолните напитки предпочитайте чаша червено вино пред атрактивния коктейл, който задължително съдържа подсладена напитка – ликьор или сироп.

Свързани статии: