26 септември е обявен за Световен ден на контрацепцията и се отбелязва от 2007 година по инициатива на организации, занимаващи се с репродуктивно здраве.

Денят на контрацепцията е дългосрочна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст, като идеята е да се понижи нивото на непланирани бременности.

По този повод сме ви подготвили любопитни факти по темата:

Контрацепцията не винаги е изглеждала така, както днес - таблетки, предписвани от гинеколог, кондоми във всяка аптека и още какво ли не. От началото на съществуването си човек имал чувство за това да съхрани потомството си, но и заедно с това да не се размножава безразборно като животните. Затова най-голяма грижа имали жените - предпазвали се от нежелана бременност по чудати и доста странни в днешно време методи. 

Стрихнин, арсен, опиум...

И двете съставки – стрихнин и опиум са силно отровни (дори прилагани често в малки количества), но в Древен Китай били използвани от жените, които проституирали. На практика благодарение на тях забременяването става невъзможно. Така се предпазвали от нежелана бременност още преди новата ера, с риск за живота си и най-често с фатален край.

В Австралия са приготвяли противозачатъчни топчета от пруд и кафяви водорасли. На Суматра и съседните острови също така са ползвали опиум.

Някои странни животински "принадлежности"

По време на Тъмните векове (5-10 век) методите за контрацепция също не са предоставяли кой знае какъв избор, затова жените са вярвали, че тестиси от невестулка ще им помогнат срещу нежелана бременност. „Принадлежностите“ трябвало да се изрежат и да се завържат от вътрешната страна на бедрата.

Продължавайки тенденцията за странни животински принадлежности, на остров Крит използвали пикочен мехур от коза. Негов създател е цар Минос. Според легендата той страдал от проклятие, според което от неговото семе се раждали само змии и скорпиони.

В Древен Египет жените забърквали странни смеси, които съдържали мед, мляко и... изпражнения от крокодил.

Кожени презервативи

Преди да се появят познатите ни днес гумени кондоми, те претърпели известни модификации. Появили се техни модели от животинска кожа около 1400 г. Очевидно методът действал против забременяване, но се оказало обаче, че те не предпазват от сифилис.

Хапчета антибебе

В средата на 20 век видният химик с български произход проф. Карл Джераси създава първата таблетка антибебе - хормонален препарат, който позволи на жените да поемат в свои ръце забременяването. Тенденцията при създаването на новите формули противозачатъчни таблетки е те да бъдат с все по-малко странични ефекти.

Още по темата четете тук >>