Колкото и невероятно да звучи, поведението, което ви издига в кариерата, може да ви бъде полезно и във връзката с интимния партньор. На работното си място сте вежлив и деликатен, понякога и напорист… Всички тези качества биха могли сериозно да заздравят отношенията и с половинката ви.

Ето няколко поведенчески модела, които е добре да пренесете от офиса вкъщи:

1. Мислете, преди да говорите

Преди да започнете какъвто и да било разговор, особено  ако той е на деликатна тема, помислете дали онова, което ще кажете, няма да ви свали в очите на партньора ви – точно, както постъпвате при общуването с колегите или шефа ви. Преди да започнете диалога, поемете дъх и обмислете онова, което искате да кажете.

2. Бъдете конкретни и не мрънкайте

Често, когато ни наложат да свършите нещо в разрез с вашите желания и разбирания, започваме да се оплакваме и настойчиво да обясняваме, че това не е наша работа. Този тип говорене размива посланието, което искаме да отправим към колега, началник или интимен партньор. Затова, вместо да увъртате, поставете проблемния въпрос директно, но с такт. Не обяснявайте колко ви е неприятно да пазарувате за вечеря, а просто помолете половинката си да купи необходимите продукти на връщане от работа. И задължително благодарете за това!

3. Потиснете егото и гордостта си

Хората често допускат гордостта и силното его да им пречат както на деловите, така и на личните взаимоотношения. Понякога обаче наистина си струва да потиснем честолюбието си в името на добрия тон. В офиса трябва от време на време да поемате отговорност за грешки, които не са лично ваши. У дома, за да избегнете някой лют спор, е достатъчно просто да кажете: „Скъпи/а, прав/а си. Съжалявам”. Такова отношение със сигурност ще ви спечели уважението на партньора.

4. Внимавайте с тона!

Колко пъти сте чували фразата: „Проблемът не е в това, което каза, а в начина, по който го каза”? Ако това се случва често, замислете се какъв тон държите, когато искате да говорите сериозно с колегите/близките си. На разгорещена среща на работното място, ако вие сте единственият човек, говорещ с равен тон, то със сигурност ще бъдете и единственият, когото останалите ще слушат. В домашна среда също опитайте да премахнете напрежението в гласа си, когато сте решен да кажете нещо наистина важно. В противен случай, онова, което ще долови партньорът ви, ще бъде яростта в гласа ви, а не същността на посланието.

5. Обещавайте възможни за изпълнение неща и правете повече от това, което сте обещали

Никога не давайте обещания, които не можете да изпълните, макар да знаете, че човекът срещу вас иска да чуе хубави неща. Ако успеете да преизпълните плана и да му дадете повече от онова, което е очаквал – толкова по-добре за вас. В противен случай рискувате да разочаровате събеседника си.