Прекараният инфаркт е в състояние да разбие усещането за благополучие. За пълно възстановяване след него са необходими грижи не само за тялото, но и за емоциите. Психолозите са забелязали, че се появява чувството на гняв от мисълта за фаталност "защо именно на мен се случи” или "животът свърши”. Всички тези обърквания в емоционалния статус са напълно разбираеми.

Ако депресията се задържи, не я подценявайте

Нормално е след инфаркт човек да се чувства тъжен за известно време. Когато депресията се задържи дълго, може да затрудни възстановителния процес и да доведе до нов инфаркт. Но, депресията е лечима, затова не губете време и

потърсете помощ, ако имате от тези симптоми в продължение на две седмици или по-дълго време:

- Безсъние или спите прекалено много.
- Липса на апетит или "вълчи” апетит.
- Умора
- Постоянна раздразнителност или чувство за безсмисленост на нещата
- Загуба на удоволствие от дейностите, които преди това са ви радвали.
- Съсредоточеност върху тревогите.

Инфарктът е събитие, което променя личния живот,

но много хора възобновяват своята активност и живеят продуктивно и пълноценно дълги години след това. Учените са установили, че хората с положително мислене, въпреки инфаркта, се възстановяват значително по-бързо.

Ето пет стъпки за постигане на повече сила и вяра в живота след инфаркт.

1. Лекуващият лекар да ви консултира за лекарствата и промяната в начина на живот. Съветвайте се дори и когато се чувствате по-добре.
2. Рехабилитацията включва постепенно физическо натоварване, като контролирате стреса чрез релаксация и спрете да пушите.
3. Образовайте се как да следите кръвното си налягане, холестерола и кръвната захар.
4. Осъзнайте емоциите си и не ги прикривайте. Изразените негативни емоции могат да ви помогнат да се възстановите. Търсете начини да се разтоварите от проблемите в разговори и обсъждане с приятели, членовете на семейството или с психолог.
5. Бъдете търпеливи и преоткрийте себе си.

Животът може да се промени, но трябва да се гледа само напред.