Компостирането е най-лесният начин да се преработят органичните отпадъци, а след това да бъдат използвани. Органичните отпадъците са всичко онова, което остава след употребата на растения – кори, корени, обелки, листа, хранителни продукти – черупки от яйца, животни – люспи, кости, кокали и др.

Компостирането всъщност е методът за преработка, който е най-близък до случващото се в природата. И живите, и умиращите в края на сезона растения са храна за животни от различни видове – птици, насекоми, бозайници, червеи, различни микроогранизми. Резултатът от природното компостиране е усвоена, преработена и отделена храна, която животните оставят по земята. Просмуквайки се в почвата, тя я прави още по-богата и плодородна.

При домашното компостирането растенията, кухненски отпадъци, трева, хартия, листа и други се разлагат и се превръщат в торна субстанция, рохка и богата на полезни вещества. Тя е отлична добавка за стайните растения и насажденията в градината. Това е най-лесният начин, по който може да рециклирате кухненските отпадъци и цялостно да намалите обема на боклука, който изхвърляте.

За компостиране в домашни условия обикновено се използват специални контейнери, в които се събират отпадъците. В горната им част се сипва всичко излишно, а през отвора отдолу се изгребва получената полезна тор. Ако имате достатъчно широка градина, може просто да събирате органичните отпадъци на купчина. Достатъчно е да я поддържате леко влажна и да я размесвате от време на време, за да се случат всички нужни в нея процеси.

отпадъци

Ето как може да започнете:

• Съберете тревата и другите отпадъци от двора с изсъхналите листа и изхвърлените хартиените опаковки. Целта е да се смесят зелените отпадъци с кафявите. Кафявите обогатяват бъдещата полезна смес с карбон.
• Не компостирайте месо, иначе може да добавите всякакви други хранителни отпадъци.
•  Старайте се да избягвате всякакви материали, в които има пестициди и хербициди. Те ще замърсят бъдещата смес и тя няма да е екологично чиста.
•  Ако добавяте плевели към купчината, трябва да сте сигурни, че тя е достатъчно гореща и влажна. Затова изберете максимално слънчево място в градината си, на което да събирате отпадъците.
•  Обръщайте и разрохквайте купчината с гребло толкова често, колкото можете. Всеки път, когато размествате пластовете, ускорявате процеса на тяхната преработка.
•  Поддържайте компоста влажен, но не прекалено. Когато добавяте още отпадъци, размесвайте добре, така че купчината да не стои на отделни слоеве. През лятото купчината изсъхва по-лесно, заради високите температури, което забавя процеса.
•  Ако съберете прекалено много материали за компостиране, може да направите още една или две купчини. Не е нужно всичко да се трупа на едно място. Ако забележите, че материалите не се разграждат, спрете да добавяте нови и направете нова купчина.
•  Наторете градината с компоста няколко седмици преди да посадите или засеете растенията и семената. Така органичните вещества ще имат достатъчно време да проникнат в почвата и да я подхранят. Първите дни също трябва да разбърквате, за да се смеси добре торта със старата почва.
•  Ако в купчината се появят буболечки или червеи – не се страхувайте, Това е добър показател, че в компоста има добри хранителни вещества.