Не, клюквите не са вид клюкарки. Макар думите да звучат доста близко и макар интернет търсачките да се опитват да ви убеждават, че когато търсите клюкви, всъщност сте имали предвид клюки.

Малката пътешественичка

Клюквите са северни червени боровинки, изключително вкусни и полезни за организма. Латинското им наименование е Vaccinium macrocarpon. В България са малко разпространени и затова по-непознати, но в страни като Русия, Украйна, Финландия и други те се консумират много - пресни, сушени, на сок, пюрета, кисели, сладка, в сладкиши, за удоволствие и като лек. Големи производители на този плод са също САЩ, Канада, а от скоро и Китай. Клюквата расте в торфените почви и блата. Заснето отвисоко събирането й може да е много атрактивно и красиво. Заради известността си има и много имена – пролетка, подснежница, северен лимон, блатно грозде, журовиха.Клюквата е храст с дребни, кръгли, червени плодове с кисел вкус. Попада в Европа през 10-12 век чрез руските търговци и чрез товарите на викингите от скандинавските страни. Те често носели торбички с тези плодове като лекарство. Храстът е вечнозелен, цъфти през юни, а плодовете се събират през септември.

В тази малка плодова сфера, не по-голяма от грахче, са концентрирани най-ценните за човешкия организъм вещества. Плодът е богат на бор, желязо, йод, калий, калций, сребро, манган, фосфор и други минерални вещества, витамини В1, В2, С, К, РР и огромно количество витамин С. Това е най-богатият на феноли плод на зърна.Още от дълбока древност народите от севера разчитали на него, за да ги спасявал от авитаминоза.

Този уникален състав обуславя изключителните лечебни свойства на плода.В Русия клюквата се счита за плод на младостта

Това е единственият плод на зърна, който може да се съхранява свеж чак до следващата година. Ако се постави в дървени съдове, пълни с вода, тя няма да изгуби от хранителните си свойства, нито от биологичните си качества чак до другата пролет.

Сокът, пюрето, желетата и настойките от клюква подобряват умствената и физическата активност на организма. Напитките тонизират цялостно организма и го поддържат бодър, като при това му действат ползотворно, а не както повечето химически натоварени газирани напитки с ободряващ ефект.

Сокът и пюрето от клюква предотвратяват развитието на болестотворни бактерии и микроби. Раните, промити с този сок, зарастват много бързо. Заради същия ефект често се използва и като естествен консервант. Месо, поставено в този сок, може да бъде запазено задълго.

Клюквата е много полезна за сърдечносъдовата система. Тя нормализира обмена на веществата, нивата на холестерола, възпрепятства образуването на кръвонасядания и камъни в бъбреците.

Сокът от клюква е изключително подходящ за хора, страдащи от диабет, защото стимулира работата на панкреаса. Ако имате кървящи венци или пародонтоза, смачкайте няколко зрънца с език и масажирате венците с тях. Сокът няма да позволи да се развиват бактерии в устната кухина, което ще спре работата им в джобовете на венците, а също и ще предотврати образуването на кариеси.

Как да я съхраним свежа и полезна?

  • Един от най-лесните начини за съхранение на свежия плод е чрез замразяване. След като се извади от хладилника обаче, трябва да се използва цялото съдържание, защото ако се остави, плодът губи от полезните си качества.
  • Може да се съхранява и в дървен съд с вода, покрит с капак и някаква тежест отгоре. Нужно е само съдът да бъде на тъмно място. Така периодично през цялата зима може да загребвате от плодовете и да използвате за сокове, кремове, и т.н.

Морс от клюква

Морсът всъщност е плодов сок, който се приготвя по малко по-различен начин, и има добавен подласител - захар или мед. Клюквата (замразена или свежа) се намачква в чаша с дървена лъжица. Излезлият сок се пресипва в друга чаша. Месото на плодовете се смесват с 1 литър вода и 1 с. л. мед и се слагат на котлона, за да поврат. Към тази смес след това се добавя и изстисканият сок и всичко се прецежда. Морсът от клюква е чудесна освежаваща напитка. Помага срещу ангина, бронхит, гърлобол, смъква и висока температура.