Острият пристъп на глад за сладко е познат на много от нас. Това е моментът, в който сякаш организмът крещи, че иска захар, а ние сме обзети от желанието да си доставим кратка радост с някое сладко изкушение. Тези състояния, които обаче често подценяваме, не им обръщаме внимание или просто сме свикнали да живеем с тях, могат да са симптом на развита пристрастеност към захарта. Според заключение на австралийски учени прекомерното използване на захар от страна на хората, които изпитват истинско удоволствие от консумацията, води до същата зависимост като тази от кокаин.

 

 

За проблема, свързан с пристрастяването към захарта, потвърждава и специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова

„Към сладката храна човек се пристрастява, тъй като се активира секрецията на хормоноподобните субстанции на щастието - ендорфините“, обяснява диетологът.

Тя добави, че по същия начин човек се пристрастява към кофеина алкохола и енергийните напитки. Предозирането със захар крие сериозни рискове, затова е добре любителите на сладките изкушения да се опитат да преборят тази страст.

 

Съюзник в тази битка са хромът и канелата, които овладяват глада за захар, обясни проф. Байкова. Освен че притъпява желанието за шоколад, торта и др. изкушения, хромът допринася и за регулиране на въглехидратната обмяна. Храни, които се считат за богат източник на хром, са гъби, сливи, черен шоколад, ядки, цели зърна, аспержи, бирена мая. Канелата също има позитивна роля в борбата със зависимостта. Тя може да се добавя в напитки или пък в закуската с овесени ядки.

Снимка: istockphoto.com

За да преборим страстта към вредните захарни изделия е добре да намерим техни заместители, за да можем да овладеем неистовото нахвърляне върху някоя сладост.

Шейк от мляко с банан е един от вариантите. Напитката е богата на млечен белтък, който също спомага производството на т.нар. "хормон на щастието", съветва още проф. Байкова. Добри съюзници са ядките и семената – два ореха и пет бадема могат да заместят шоколада или вафлата. Препоръчителни са и храните, богати на магнезий, витамин B3 и пектин. Плодовете също са чудесен заместител на захарните изделия.

Снимка: istockphoto.com

Прекомерната употреба на захар крие сериозни рискове за здравето, които далеч не се се изчерпват само със затлъстяването. Предозирането може да доведе до нарушаване на въглехидратната обмяна, до поява на диабет тип 2, както и до рискове за сърдечносъдовата система. Захарта не е никак безобидна, защото повишава опасността от инсулт, както и за отключване на рак.

 

 

Предозирането ни прави раздразнителни

Захарните изделия са нож с две остриета. Когато ни е нервно или сме подложени на силен стрес, често посягаме към някое сладко изкушение с идеята да се „успокоим“. Уви, малко след консумацията на захарни изделия започваме да искаме още и още и всъщност ставаме раздразнителни.

Освен в шоколади, вафли и други пакетирани продукти, захарта се съдържа и в газирани напитки, сокове, а често пъти дори и в хлебни изделия и технологично обработени храни има скрита захар.

Още по темата вижте в сайта dete.bg >>