За много хора манията за безглутеново хранене изглежда нелепа. Напоследък все по-често чуваме за вредата от него, но малко хора знаят, че глутеновата непоносимост всъщност е автоимунна болест, която се нарича цьолиакия. Тя е наследствена и може да причини сериозни проблеми дори и от малко количество от този продукт. 

#А какво е глутенът? Това е протеин, който се съдържа в пшеницата, овеса, брашното, макаронените изделия и всички останали субпродукти - бира, торти, кекс, шоколад, сосове, боза, а понякога се добавя и в храни, в които дори не подозираме - например сухите подправки, за да добият повече обем. На глутена се дължи пухкавостта на хляба и изделията от брашно, както и лепкавата текстура на тестото. 

Факт е, че днес не е толкова трудно да се храниш без глутен. Зърнените продукти, които не съдържат глутен, са елда, киноа, ориз, сусам, царевица, амарант. От всички тях може да се направи или да се купи готово брашно(съществува дори и кокосово брашно), което напълно замества пшеничното. Семената от чиа пък са идеален заместител на сутрешното ви мюсли.

#Главният въпрос обаче е: нужно ли е да преустановим консумацията на глутен, дори и да нямаме непоносимост към него? Отговорът е положителен. Ако някога сте си правели овесена каша или сте оставяли овесените ядки да се накиснат във вода за една нощ, сте забелязали гелообразната структура, която те добиват. А ако не сте - почти всяка дама е правила тесто за кекс, сладки или хляб. Не е случайно, че името на този протеин означава "лепило" - някога именно за това е бил използван. А сега си представете какво прави тази лепкава субстанция със стомаха и червата. Един от най-често срещаните симптоми при прекалената консумация на глутен, е нередовният стомах и подуването. Причината е, че той е трудносмилаем и високо алергенен. Обикновено алергия към него се развива в бебешка или детска възраст, но в последно време доста често проблеми, предизвикани от него, се проявяват и в зрелостта, тъй като уврежда лигавицата на червата. 

#Не е нужно да страдате от цьолиакия, за да спрете глутена. Тялото ни няма ензими, които напълно да го храносмилат. Поради тази причина често при консумацията му се проявяват стомашни проблеми като киселини, подуване, запек или диария. Ако забелязвате такива симптоми, е препоръчително да прекъснете консумацията му, въпреки че не е нужно да бъдете толкова стриктни, колкото хората, страдащи от автоимунното заболяване, свързано с него. 

#Друга причина да го изключите от менюто си е доказаното му влияние върху Хашимото, множествена склероза, диабет, Алцхаймер и други автоимунни болести. Отказът на глутена играе ролята и на превенция срещу тези и други заболявания, включително и Синдрома на пропускливите черва. Това е състояние, при което се увеличава пропускливостта на чревната лигавица към големи хранителни молекули и токсини, които могат да доведат до възпалителни процеси в чревната лигавица, с което да предизвикат и други болести. 

#Безглутеновият режим на хранене е отричан за хората, които нямат цьолиакия, но действително в него няма нищо вредно. Самият факт, че го ограничавате, автоматично прави невъзможна консумацията на вредна храна като хамбургери, сандвичи, десерти, тоест здравословното ви състояние, тонусът и външният вид се подобрява. За причина се сочи и, че при ограничаването на храните, съдържащи глутен, рязко се намалява консумацията на фибри, следователно не си набавяме нужното количество. Бързаме да ви опровергаем, че това е мит. Достатъчният прием на плодове, зеленчуци, ядки и варива е повече от достатъчно, за да дадете на организма си необходимите фибри. 

#Ползи - това е единственото, което можете да извлечете от безглутеновото хранене. Много хора неглижират дискомфорта след консумацията му, тъй като сякаш днес сме свикнали да се чувстваме некомфортно. За да прецените как той ви влияе, ви препоръчваме да го изключите от менюто си за месец, а след това да опитате да го въведете отново. Дори и да не получавате дискомфорт, безглутеновият режим е здравословен и пълноценен и можете да си позволите да го спазвате постоянно.