Към края на февруари сме. Много хора са започнали диета след Нова година. Някои са постигнали резултати, а други са разочаровани от липсата им. Ето пет често срещани грешки, които хората допускат, след което, разочаровни от неуспеха, се отказват от диетата до следващия голям празник, когато всички преяждаме.

1. Да увеличим храната, защото сме спортували

Спортуването е много полезно, но не означава, че можем да ядем повече, защото сме изгорили калории във фитнеса. Нови изследвания показват, че колкото по-интензивни са тренировките, толкова по-зле се отразяват на програмата ни за отслабване. Това се получава, защото организмът минава в по-икономичен режим и не гори повече калории в сравнение с по-лека тренировка. Интензивната тренировка обаче увеличава апетита и дава индулгенция на спортуващия да яде повече. Резултатът е, че може да приемете повече калории от някой „мързелив“ човек, който не спортува и се опитва да отслабне само с намаляване на храната.
Съветът на специалистите е – спортувайте умерено и не увеличавайте калориите.

2. Да започваме деня със сладки неща

Всички знаят, че със сладки храни няма как да се отслабне. Но консумирането на захар сутрин има и още един негативен ефект – заради нея не приемаме протеини. А всички изследвания сочат, че консумирането на протеини сутрин спомага за отслабването и потушава появата на остър глад в хода на деня. Протеините и мазнините имат слаб ефект върху кръвната захар и инсулина – два параметъра, чиято стойност не е добре да се повишава сутрин. Затова закусвайте яйца, авокадо, протеинов шейк или нискомаслено кисело мляко с ядки.

3. Да стоим гладни

Гладуването за ден-два е полезно, но не и когато е системно. В крайна сметка човек яде повече, отколкото има нужда, за да компенсира психологическия дискомфорт. Най-добрият вариант е да не допускате усещане за силен глад. Яжте повече мазнини и протеини. Не гледайте телевизия и не говорете по телефона, докато се храните. Така ще разберете по-рано, че сте сити и няма да преяждате. Пийте повече вода или чай, за да запълните стомаха си. Наблягайте на зеленчуците.

4. Да не обръщаме внимание на стреса

Стресът обърква метаболизма и дори човек с нормално телосложение може да започне да трупа мазнини. Освен това стресът нарушава съня, а колкото по-недоспал е човек, толкова повече му се яде. Затова противодействайте на стреса с йога, медитация или разходки в парка.

5. Да пием алкохол

Чаша вино на обяд или вечерта може да е полезно за здравето, но по време на диета трябва да се откажете от този френски начин на живот и да се държите като „задръстен“ трезвеник.
Чаша вино съдържа 120 калории, кенче светла бира е 150 калории, а шот водка – 100. Така че чаша вино в продължение на пет-шест дни може сериозно да обърка диетата ви. Освен това алкохолът има и друг негативен ефект – човек се отпуска и решава да се поглези с любимите си храни вместо да се придържа към диетата. Специалистите съветват – пийте най-много по чаша вино на седмица, кенче бира или 50 мл концентрат. По ваш избор.