Жените, които използват боя за коса и химикали за изправяне на коса, могат да имат по-висок риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените, които не използват подобни продукти, сочат резултатите от ново изследване.

Американско проучване предполага, че рискът от рак на гърдата може да се увеличи при по-честа употреба на тези химически продукти за коса.

За да проучат рисковете за здравето, свързани с продуктите за коса, изследователи от Националните здравни институти (National Institutes of Health) и Националния институт за научни изследвания в областта на околната среда (National Institute of Environmental Health Sciences) са анализирали данни от 46 709 жени.

Снимка: iStock

Жените, включени в проучването, са били на възраст от 35 до 74 години, като са били сестри на жени, диагностицирани с рак на гърдата.

Изследователите са анализирали отговорите на въпроси, свързани със здравето, начина на живот и демографията на жените и са установили, че жените, които редовно са използвали трайна боя за коса през годината преди да се включат в изследването, са имали 9% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата, отколкото жените, които не са използвали боя за коса.

Снимка: iStock

Анкетираните афроамерикански жени, които използват трайни оцветители на всеки 5 до 8 седмици, са били свързани с 60% повишен риск от рак на гърдата, докато белите жени в изследването са изправени пред 8% увеличен риск от развитие на туморното заболяване.

Изследователският екип не открива почти никакво увеличение на риска от рак на гърдата при полупостоянна или временна употреба на багрилата за коса.

Всички жени, които използват химикали за изправяне на коса поне на всеки 8 седмици, имат 30% по-голяма вероятност да развият рак на гърдата, но изследователите признават, че тези резултати трябва да бъдат допълнително потвърдени в други проучвания.

"Изследователите изучават възможната връзка между боята за коса и рака на гърдата от дълго време, но резултатите са непоследователни. В нашето проучване виждаме по-висок риск от рак на гърдата, свързан с употребата на боя за коса, а ефектът е по-силен при афроамериканките - особено при тези, които често използват боя за коса", коментира откритията Александра Уайт от изследователския екип на NIEHS.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в медицинското списание "International Journal of Cancer".