Всички сме запознати със суперлативите, с които хлябът от ръж заслужено може да се похвали. Факт е, че ръженият хляб, особено пълнозърнестият, е полезен за здравето и е препоръчително по-често да бъде част от ежедневната ни трапеза. Знаем ли обаче на какво се дължи това?

1. Ръженият хляб е богат на растителни влакнини

Пълнозърнестото ръжено брашно е по-богато на необходимите растителни влакнини в сравнение с пълнозърнестото пшенично брашно. Вътрешната част, или нишестената ендосперма на ръжените зърна има значително по-високо съдържание на растителни влакнини от пшеничните зърна, поради което ръженото брашно, когато не е пълнозърнесто, също е с по-високо съдържание на растителни влакнини от бялото пшенично брашно. Растителните влакнини стимулират функцията на червата и намаляват риска от запек. Разтворимите влакнини също така увеличават вискозитета на хранителната маса, поради което забавят изпразването на стомаха и тънките черва. Това води до увеличаване чувството на ситост, което може да намали хранителния прием.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

2. Ръженият хляб има по-нисък гликемичен индекс

Увеличеният вискозитет на хранителната маса води до забавено разграждане на нишестето, което се съдържа в ръженото брашно. Поради това нивото на повишаване на глюкозата в кръвта след консумация на ръжено брашно е по-малко в сравнение с това, предизвикано от пшеничното брашно, т.е. по-ниският гликемичен индекс на ръжения хляб допринася за по-стабилното ниво на кръвната глюкоза при неговата консумация и прави ръжените видове хляб подходящи за диетата при хора диабет тип 2, както и за намаляване риска от неговото развитие.

3. Понижава холестерола

Доказано е, че бета-глюканът, на който е богато ръженото брашно, намалява повишените нива на лошия холестерол и тригицеридите в кръвта.

4. Подобрява функцията на храносмилателната система

Ръжта съдържа по-малко нишесте от пшеницата и повече свободни захари, от които доминират фрукто-олизахаридите. Заедно с растителните влакнини те оказват стимулиращо действие върху полезната чревна микрофлора, специално върху бифидо- бактериите, т.е. проявяват пребиотично въздействие. Пребиотиците отказват благоприятен ефект върху чревния баланс и в резултат подобряват функцията на храносмилателната система.

5. Богат е на минерали и витамини

Ръженият хляб съдържа 30% повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий от обикновения хляб! Ръженият хляб е сред най-препоръчваните храни срещу анемия. Освен всичко, той е съкровищница и на витамини. Външният слой на ендоспермата на ръжените зърна подобно на пшеницата е богат на минерали и витамини, особено на тези от В група.

6. Ръженият хляб оказва антиоксидантно въздействие

Това си удивително качество, ръженият хляб дължи на ръжените зърна. Те от своя страна съдържат полифеноли, които имат антиоксидантно действие.

7. Понижава риска от сърдечно-съдови заболявания

Изследвания установяват факта, че при хора, които консумират редовно такъв хляб, болестите на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания се срещат до 30% по-рядко, в сравненияе при консуматорите на белия хляб.

И един ценен съвет:
Не забравяйте, че най-добрият ръжен хляб е този, който е приготвен без мая! Освен това, за да е наистина полезен за здравето, трябва да е приготвен от покълнало жито! Това ще го направи по-беден откъм  мазнини и захари, особено характерни за белия хляб. Така че, мили дами, и повечко да си похапвате от този хляб, това изобщо не бива да ви притеснява, че ще сложите някой и друг килограм отгоре!