Всеизвестен е фактът, че по телефоните ни ежедневно полепват милиони бактерии. Колко точно са обаче – никой не може да каже. През 2017 година обаче едно изследване на университета в Аризона хвърля светлина по въпроса. Заключенията са еднозначни: върху мобилните устройства има 10 пъти повече бактерии, отколко по повечето тоалетни чинии.

Да, и на нас ни се прииска моментално да изчистим телефона си. Забърсване с пръст няма да е ефективно, както и с обикновена кърпичка. Дезинфекцирането на телефона ви няма да го повреди, ако знаете как. Ето няколко идеи:

Снимка: istockphoto.com

Почистване с изопропилов алкохол

Изопропиловият алкохол е различен от обикновения. Може да го намерите в аптеките. Той най-често се използва за почистване и убиване на микробите и е често срещана съставка в сапуни, шампоани измиващи средства. Може да си направите домашен препарат, за да почистите ефективно телефона си, като смесите вода и  изопропилов алкохол в съотношение 60% вода и 40% алкохол. В никакъв случай не нанасяйте директно върху устройството, а намокрете края на хавлиена или микрофибърна кърпа и нежно почистете. Ако има видими мокри остатъци по телефона ви, забършете ги със сухия край на кърпата, за да избегнете неговото повреждане.

Дезинфекциращи кърпички

Ако не искате да правите собствен препарат за почистване, то може да се възползвате от дезинфекциращите кърпички, които пазарът предлага. Имайте под ръка и суха кърпа в случай, че кърпичките са прекалено водни, за да можете да попиете излишната влага. С тях може да почистите успешно и калъфа на телефона.

Снимка: istockphoto.com

Миене на ръцете

Най-сигурният начин телефонът ви да остане чист, е като често си миете ръцете. Особено в сезона на гриповете и настинките. Сапунисайте щателно, след което изплаквайте с топла вода, уверявайки се, че процесът продължава поне 20 секунди.